Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Med plavalci tudi delegacija iz Guernseya

Ste prebrali roman Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov avtoric Mary Ann Shaffer in Annie Barrows? Če ste, potem poznate otok Guernsey v Atlantiku, bližje obali Francije kot Veliki Britaniji, vendar pod britansko krono.

Bailiwick of Guernsey poleg samega otoka Guernsey vključuje še Alderney, Sark, Herm in druge manjše otoke. Skupaj z Jerseyem spada v skupino Kanalskih otokov, ki jih je med 2. svetovno vojno zasedel tretji rajh, prav dogajanje med vojno in posledice po vojni pa so osrednja zgodba romana. Glavno mesto otoka je St. Peter Port, uradni jeziki pa so trije: 

angleščina, francoščina, guernseyščina.

 

V dneh, ko na Bledu poteka svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, je pri nas tudi ekipa iz Guernseya, ki jo vodi gospa Maggie Talbott Cull, nekdanja vodja turizma na otoku, danes pa vesela upokojenka, ki je s svojo ekipo lednih plavalcev prišla na Bled.

Če smo natančni, je v ekipi en sam moški, ki se počuti izvrstno, Bled pa jih je kakopak navdušil. Vezi med Bledom in tem otokom, kjer se Atlantik poleti ogreje na 17 ali 18 stopinj, pozimi pa temperatura vode ne pade pod 7 ali 8 stopinj, so se stkale že pred leti, v vlogi glavnega povezovalca pa je bil seveda Janez Fajfar, takrat še direktor hotela Vila Bled, danes pa župan. 

 

Na otoku živi približno 60.000 ljudi, prebivalci pa so navajeni na zimsko plavanje, saj imajo bazene z morsko vodo, v katerih plavajo skozi vse leto. Sicer pa je otok finančno središče, nekdaj je sicer živel od turizma, danes pa je glavna gospodarska dejavnost bančništvo.

»Raje smo imeli turiste«, pravi gospa Maggie, ki je tudi pojasnila, da brexita pri njih ni bilo, ker pač nikoli niso bili člani EU. 

 

Bled se jim zdi fantastičen, edina podobnost med Bledom in Guernseyem pa so prijazni ljudje. 

Oglejte si tudi