Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Lokalna samooskrba

Temeljna naloga kmetijstva je pridelava varne in kakovostne hrane. Prehranska varnost in dostopnost kakovostne lokalno pridelane hrane pa eden od najpogosteje navedenih strateških ciljev Evropske unije in regije. Samooskrba je nenazadnje tudi primarna skrb vsake lokalne skupnosti.


V Sloveniji in na Zgornjem Gorenjskem med živinorejskimi panogami močno prevladuje govedoreja. Najpomembnejša proizvodna usmeritev v živinoreji in kmetijstvu nasploh je prireja mleka in mesa. Več kot polovico kmetijskih površin predstavlja trajno travinje. Na skoraj tretjini njiv je prisotna pridelava zelene krme, največkrat silažne koruze za prehrano goveda. Torej o samooskrbi s hrano v Sloveniji in na Zgornjem Gorenjskem težko govorimo.


Majhen korak k samooskrbi je zagotovo tudi pridelava hrane doma, na vrtovih in njivah. Domača ekološka hrana je bistveno bolj zdrava, njena pridelava ima manjši negativen vpliv na okolje. S pridelavo lastne hrane preprečimo uvajanje monokultur, ki uničujejo naravno ravnovesje in se upiramo multinacionalkam, ki agresivno prodirajo na evropski trg.

Pomen samooskrbe se je pokazal tudi med epidemijo Covid-19, zato je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ponovno začela z izvedbo projekta Lokalna samooskrba, ki ga financira vseh 7 občin Zgornje Gorenjske.


Cilji  projekta so ugotoviti stanje, potrebe in interes po lokalno pridelani hrani med javnimi zavodi in gostinskimi ponudniki, okrepiti prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov preko sodobnih tržnih sistemov, kjer smo sodelovanje vzpostavili s podjetjem Optifarm. Preko sodobnih družbenih kanalov želimo ozavestiti mlajše občane o pomenu prehranske neodvisnosti in jih hkrati vzpodbuditi in poučiti o možnostih za lastno predelavo hrane. Zato smo pripravili Webinarje z dr. Majo Kolar Trajnostna pot od njive do krožnika, dr. Tamaro Korošec Reja kokoši za začetnike in predavanje Tilna Praprotnika, mladega arheologa, ki je predstavil svojo zgodbo o regenerativnem kmetijstvu, ki ga je začel iz ljubezni in odgovornosti do narave. Tilen v Lescah vodi ekološko kmetijo Vegerila, je kmet brez traktorja, ki je iz 60 m2 družinskega vrta prešel na 0,65 ha površine, kjer goji več kot 60 različnih vrst rastlin in jih trži restavracijam in izbranim strankam preko tedenskih zelenjavnih zabojčkov. S primerom dobre prakse želimo vzpodbuditi mlade za kmetijstvo ter pokazati, da se z drugačnim inovativnim razmišljanjem lahko uspe tudi v kmetijstvu.

V okviru projekta Lokalna samooskrba smo pripravili tudi nagradno igro. V žrebu za praktične nagrade sodelujete tako, da na socialnih omrežjih Instagram in Facebook objavite zgodbo ali fotografijo na temo domače pridelave hrane in v opis dodate ključnik #lokalnogor. Zgodbe oz. story-ji na Instagramu in Facebooku zaradi omejenega časa vidnosti ne bodo upoštevane.


Prvi krog žrebanja bo 30. 6. 2021, drugi krog žrebanja pa bo 30. 9. 2021.


Ana Morticia Štempihar RAGOR

Oglejte si tudi