Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Leto 2021 na Bledu

Turizem Bled je v začetku leta kljub zapori javnega življenja uredil tekaške proge na Bledu, ki so jih koristili predvsem domačini, in to z velikim veseljem. Namesto turistov in gostov Bleda so tokrat domačini dodobra izkoristili zasnežene poljane, Turizem Bled pa je s tem pokazal, da se zaveda pomembnosti povezave med turizmom in lokalnim prebivalstvom.

Podpisana pogodba za obnovo mostu v Piškovci

Župana občin Bled in Žirovnica, Janez Fajfar in Leopold Pogačar, sta 6. januarja skupaj z izvajalcema del, družbo Garnol d.o.o. in partnerskim izvajalcem, Gorenjsko gradbeno družbo, podpisala pogodbo za obnovo mostu v Piškovici. Dela so bila vredna okoli pol milijona evrov, investitorici pa sta obe občini. Preko mostu poteka del Gorenjskega kolesarskega omrežja.

Strokovna nagrada za obnovo grajskega parka

 

Projektant Matej Kučina, avtor obnove parka Blejskega gradu, je za svoje delo prejel mednarodno nagrado BigSEE Architecture Award 2020 - Grand Prix.

Kot so zapisali v utemeljitvi, zasnova grajskega parka predstavlja moderno interpretacijo prostora, napolnjenega z zgodovino. 

 

Plaz na Mlinem

23. januarja ponoči se je zaradi obilnih padavin in taljenja snega, ki so povzročile namočenost zemljine, na Mlinem sprožil zemeljski plaz s strani Ceste Gorenjskega odreda proti Jezernici. Na srečo ni bil nihče poškodovan, nastala pa je obsežna materialna škoda. Aktivirana sta bila štab Civilne zaščite Občine Bled in Prostovoljno gasilsko društvo Mlino. Plaz si je ogledala tudi Komisija Občine Bled za odpravo posledic naravnih nesreč. Posledice plazu je Občina Bled uspešno odpravila in uredila brežino tako, da je pobočje sedaj varno.

Blejsko jezero – natega deluje

Ob močnem cvetenju Blejskega jezera v letu 2020 so kljub epidemiji stekli različni postopki in koraki za ugotavljanje vzrokov za ta pojav. Občina Bled je kljub številnim ukrepom, ki jih je za zdravje blejskega jezera že izvedla in še izvaja, stopila tudi v stik z Ministrstvom za okolje in prostor (MOP) ter njegovimi službami.

ARSO redno in konsistentno izvaja meritve kemične in ekološke kakovosti vode, MOP pa je pregledal delovanje natege. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, natega deluje. Občina Bled je pregledala tudi kanalizacijski sistem – del M kanala, ki poteka neposredno ob jezeru, in ni ugotovila nobenih pronicanj kanalizacije v jezero. To njeno ugotovitev potrjuje tudi inšpekcijski nadzor.

Občina Bled je na območju Mala Zaka -Za gradom v letu 2021 nadaljevala in zaključila izgradnjo fekalnega kanalizacijskega sistema, ki bo pripomoglo k zmanjšanju vpliva obremenitev na kakovost vode v Blejskem jezeru.

 

Gradbeno dovoljenje za Muzej sodobne umetnosti na Bledu

 

Na lokaciji nekdanjega objekta Pristava pod Blejskim gradom podjetje Artarhiv d.o.o. iz Ljubljane na osnovi dogovora z Zavodom za kulturo Bled gradi nov kulturni center - Muzej sodobne umetnosti. Muzej bo namenjen razstavi umetniških del svetovno znanih avtorjev, med katerimi pa bodo prevladovala dela iz bogate zasebne zbirke Igorja in Mojce Lah.  

Investitor je izjemno pozornost namenil že arhitekturnemu načrtovanju in se je s tem namenom povezal s svetovno znanim angleškim arhitektom Davidom Chipperfieldom, ki je s svojo skupino projektantov ustvaril že več izjemnih projektov za podobne vsebine po celem svetu.

Svetovno prvenstvo v biatlonu

Februarja je Pokljuka gostila svetovno prvenstvo v biatlonu.  Nastopilo je 337 tekmovalk in tekmovalcev iz 38 držav. V organizacijskem odboru je sodelovalo 400 ljudi, skupaj z drugimi sodelavci jih je  akreditiranih 530, javnost je o tekmovanju obveščalo in jim omogočilo oglede 380 novinarjev in njihovih sodelavcev.

Koronavirus je Pokljuki in Bledu odnesel okoli 11.000 gledalk in gledalcev na dan, kljub temu pa je bilo prvenstvo obliž na rane blejskega turizma.

 

Februarja se je odprl Blejski grad

 

Po večmesečnem zaprtju s kratko prekinitvijo se je 12. februarja ponovno odprl Blejski grad.

Blejski grad je bil zaprt od 13. 3. 2020 do 14. 5. 2020 in od 25. 10. 2020 do 18. 12. 2020. ponovno so ga odprli 19. 12. 2020 in spet zaprli 9. 1. 2021. 

Upravljanje z Blejskim jezerom z roko v roki

Občina Bled in Ministrstvo za okolje in prostor sta 12. marca podpisala sporazum o skupnem upravljanju Blejskega jezera, katerega del je tudi poseben načrt aktivnosti, ki je namenjen izboljšanju kakovosti jezerske vode.

Upravljanje z Blejskim jezerom je precej komplicirana zadeva. Odloki in odločitve lokalne skupnosti slej ko prej trčijo ob zakone države, tako da lokalna skupnost seveda nima prostih rok, formalno pravno pa je Blejsko jezero seveda last Republike Slovenije. Velik korak je bil storjen v petek, 12. marca, ko je Bled obiskal minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak.

Minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak je z županom Občine Bled Janezom Fajfarjem podpisal pomemben dokument, ki predstavlja začetek skupnega upravljanja Blejskega jezera, predvsem »zaradi stanja, v katerem se je jezero znašlo v lanskem letu, ko se je na Bledu zgodila prava katastrofa. Zdaj se ne bojim, da ne bi bili s skupnimi močmi kos nalogi, ki je pred nami«, pravi župan Janez Fajfar.

Osrednja naloga države je skrb za natego in dotok Radovne, dva osrednja instrumenta, ki zračita jezero in odvajata usedline.

Spremljanje stanja jezera je ključno

»Občina Bled in Ministrstvo za okolje in prostor bosta s pomočjo pristojnih služb pozorno spremljala stanje jezera ter morebitna onesnaženja tako vodnih kot priobalnih zemljišč in v primeru zaznanih odstopanj usklajeno pristopila k čiščenju«, je dejal minister Andrej Vizjak.

»Tak biser, kot je Bled z Blejskim jezerom, moramo negovati, ne samo lokalna skupnost, temveč tudi država s sodelovanjem in dopolnjevanjem, ne pa s prepiri, kdo bo kaj počel pri upravljanju s tako pomembno vrednoto«, je še dejal minister.

Veliko obeta tudi delovna skupina, ki je sestavljena iz predstavnikov ministrstva, stroke in občine, župan pa ima tudi svoje posvetovalno telo za področje okoljevarstva.

Nov šotor civilne zaščite

Civilna zaščita Občine Bled je marca dobila nov šotor, ki so ga predstavili gasilskim društvom v občini. Kot je povedal poveljnik Jože Smole, šotor zagotavlja delovanje enot v vseh vremenskih razmerah in v vseh letnih časih.

»Šotor je ogrevan, namenjen za štabno delovanje, triažo in za druge zadeve, ki so pomembne za naše delovanje, tudi za situacije, povezane s covidom, bo lahko prišel prav«, pravi Jože Smole. Šotor je izjemno uporaben, ker je samopostavljiv – postavi se v 8 minutah, ima svoj agregat. »Kupili smo tudi pištolo za razkuževanje, s katero lahko razkužimo vse prostore do 100 kvadratnih metrov, deluje pa na peroksid. To pomeni, da razkuževalec ne potrebuje posebne zaščitne opreme, zadostuje maska. Z njo lahko razkužimo tudi predmete, orodje, avtomobile.. po pol ure se lahko delo v razkuženem prostoru nadaljuje«, pravi Smole.

Denar za vse investicije, tudi za kompresor za polnjenje jeklenk, je zagotovila Občina Bled. »Ta šotor bo izjemno uporaben v izjemnih primerih, tudi v času epidemije«, pa pravi župan Janez Fajfar. Občine je za ta namen zagotovila približno 15.000 evrov.

Obnovljene klopi na železniški postaji

Občina Bled je skupaj z delavci Infrastrukture Bled obnovila klopce na železniški postaji. Namestili so nov les in obnovili betonske nosilce. Gre za stare štirimetrske Plečnikove klopce, ki so se pogreznile v zemljo, poleg tega pa je les razpadel do te mere, da niso bile več uporabne.  

Tris, prvi ris, ki prihaja na Gorenjsko

 

V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki so ga potem izpustili na Gorenjskem. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbirali učenci  Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe in so ga poimenovali Tris (Triglavski ris). 

 

Hotel Park in Kavarna Park s trajnostnima znakoma

Destinacija Bled je bogatejša še za dva trajnostna znaka. Seznam ponudnikov v zeleni shemi slovenskega turizma se je namreč razširil še na dva -  blejski Hotel Park je pridobil znak Slovenia Green Accommodation, Kavarna Park pa znak Slovenia Green Cuisine.

Prvo množično cepljenje na Bledu je bilo že maja

V četrtek, 6. maja, je v Festivalni dvorani Bled ves dan potekalo množično cepljenje občank in občanov občin Bled in Gorje. Cepljenje so organizirali Zdravstveni dom Bled v sodelovanju z Občino Bled, Civilno zaščito Bled, Rdečim križem, gasilskimi društvi in Zavodom za kulturo Bled ter zasebnim zdravstvenim zavodom dr. Lilijane Krivec Skrt. To prvo večje cepljenje v Sloveniji je obiskal tudi minister za zdravje Janez Poklukar.

 

Stanje v turizmu je težko

Na majski novinarski konferenci so na Bledu opozorili na trenutno stanje v turizmu in na postopno odpiranje panoge. Kot je povedal župan Janez Fajfar, je turizem daleč najbolj pomembna gospodarska panoga v občini, izpad turističnih prihodkov pomeni tudi izpad občinskih.

Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj je poudaril prizadevanja Turizma Bled, turističnega gospodarstva in lokalne skupnosti, da bi gostom, ki prihajajo na Bled, ponudili čim več aktivnosti na prostem. Mreža pohodnih poti, ki ji Bled dodaja še razvejano mrežo kolesarskih povezav, postaja vse bolj privlačna za goste, prav tako pa vse bolj izrazito postaja tudi povezovanje v skupnosti Julijske Alpe.

Izvršna direktorica Hotela Triglav Sonja Primožič je dejala, da so turistični in gostinski delavci seveda veseli, da po sedmih mesecih lahko dejavnost ponovno zaženejo, ne morejo pa napovedati, kako bo potekala poletna sezona.

Bled je ponovno zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma

V letošnji pomladi je minilo tri leta, od kar je Bled del zelene sheme slovenskega turizma. Ob prvi presoji je prejel zlati znak, ki ga je ob drugi tudi ohranil. Bled tako ostaja zlata destinacija Zelene sheme slovenskega turizma.

Prid'te na Bled, mi smo že kle med prvimi tremi v Madridu

Na eni izmed največjih poslovnih borz v mednarodni turistični industriji Fitur Madrid, je spot Prid'te na Bled, mi smo že kle, dobil nagrado, hkrati pa je Turizem Bled spot uporabil tudi za oglaševanje destinacije na TV Slovenija.

Počakaj na bus!

V občini Bled so v okviru operacije Počakaj na bus odstranili in namestili nova avtobusna postajališča, štiri postaje na Koritnem, dve v Ribnem, dve v Sebenjah in po eno v Bodeščah, na Selu, na Rečici, Cesti v Vintgar in na Selišah.

Finančna vrednost operacije znaša približno 90.000 evrov, od tega je Občina Bled upravičena do sofinanciranja s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 53.000 evrov.

Projekt “Digitalizacija kulturne dediščine”

Turizem Bled se je uspešno prijavil na javni razpis Ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo  »Preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije covid-19«. S projektom digitalizacija kulturne dediščine z delovnim naslovom »DIGIRIKLI BLED 2020/2021« je Turizem Bled ustvaril nova, edinstvena doživetja na inovativen način, z uporabo sodobnih orodij digitalizacije.  Projekt predstavlja začetek sistematičnega pristopa k razvoju in oblikovanju novih unikatnih doživetij z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine. Osrednja tema je Arnold Rikli, začetnik zdraviliškega turizma na Bledu.

 

 

Razstava Melita Vovk osebno

 

Junij in julij sta bila na Bledu v znamenju spomina na akademsko slikarko in častno občanko Bleda, Melito Vovk. Obsežna razstava in komplet knjig Melita Vovk osebno sta hommage umetnici in velikemu človeku, zahvala Bleda njenemu likovnemu geniju in človeški toplini. 

 

Novosti v Začaranem gozdu

Začaran gozd na Homu se je poleti odel v začarano zelene barve. Pridobil je nekaj novih čarobnih kotičkov, tudi mini vilinski vrtec.  

Zazidalni načrt Koritno

Gradbena dela znotraj območja ZN Koritno so bila lani v polnem teku in znotraj zazidalne cone v zaključni fazi. Znotraj ZN Koritno je zgrajena vsa komunalna infrastruktura, zgrajene so vse dovozne in dostopne ceste. Gospodarska javna infrastruktura je namenjena tako obstoječim stanovalcem kot tudi novim objektom.   

Razstave na Jezerski promenadi

V lanskem poletju velikih prireditev na Bledu zaradi zdravstvenih razmer ni bilo, je bilo pa več manjših dogodkov, ki so popestrili poletje. Med njimi so bile tudi razstave Bled na starih plakatih, Po sledeh Arnolda Riklija in Prosi čas na slikah Narodne galerije.

Juliana bike  - s kolesom po Julijskih Alpah

Prvo daljinsko pohodniško pot Juliana Trail je poleti nadgradil produkt Juliana Bike, ki je nastal kot logično nadaljevanje krožne pohodne poti. Tudi pri tem produktu so destinacije, povezane v skupnost Julijske Alpe, delovale predvsem odgovorno in pazljivo. Zato so se povezale s Planinsko zvezo Slovenije, ki je že razvila daljinsko turno kolesarsko povezavo, za katero ima vsa dovoljenja. Tako sta se PZS in skupnost Julijske Alpe dogovorili, da slednja prevzame odgovornost za soupravljanje in vzdrževanje dela te kolesarske poti, ki so jo poimenovali Julijana Bike.

Julijana Bike ima 290 km, višinske razlike je okoli 8.000 metrov, pot ima 7 etap, dolgih po okoli 40 km.  

Podpisana pogodba za kolesarsko povezavo Bled - Bohinj

Državni sekretar Aleš Mihelič je z županom Občine Bled Janezom Fajfarjem in županom Občine Bohinj Jožetom Sodjo oktobra podpisal sporazum o sofinanciranju ureditve kolesarske povezave Bled – Bohinj. Vrednost sporazuma je več kot 17.8 milijona evrov, od tega bo Ministrstvo za infrastrukturo prispevalo dobrih 11,5 milijona evrov. Izgradnja kolesarske povezave bo zaključena leta 2023. Čez nekaj dni po podpisu je projekt dobil tudi gradbeno dovoljenje.

 

 

 

Novi certifikati kolektivne blagovne znamke Blejski lokalni izbor

Turizem Bled je 25. oktobra podeli nove certifikate kolektivne blagovne znamke Blejski lokalni izbor. Predsednik strokovne komisije, prof. dr. Janez Bogataj je izpostavil, kako pomembno je izpostaviti lokalne izdelke in ponos hiše, ki nekaj, kar sama prideluje in izdeluje, ponudi tudi svojim gostom in prijateljem.

Novembra odprli most v Piškovci

Če bi zdravstvene razmere v državi to dovoljevale, bi obnovljeni most v Piškovci uradno odprli konec leta v živo, vendar se žal to ni zgodilo. Najbolj pomembno seveda je, da je most odprt.  

 

Vzdrževalna dela na pristanišču na Blejskem otoku

Občina Bled je konec leta izvedla gradbeno obrtniška dela v pristanišču za električni čoln in majhne čolne na Blejskem otoku.  

Novo stopnišče ob jezeru in sanacija poti v Vntgar

Občina Bled je v sodelovanju z Infrastrukturo Bled v novembru zaključila več projektov in vzdrževalnih del. Eno izmed nujnih vzdrževalnih del je bila zamenjava dotrajanega oziroma nagnitega stopnišča na mostovžu v Veliki Zaki. Stopnišče in ograja sta v celoti obnovljena. V sklopu urejanja poti v Vintgar so na relaciji slap Šum - Sv. Katarina dodatno utrdili pot. Na novo so uredili in sanirali pot Sv. Katarina – Podhomski rob. 

Romana Purkart

Oglejte si tudi