Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Letni zbor OZVVS Zgornja Gorenjska

Začetek leta je čas, ko se na letnih zborih srečujejo člani društev, pregledajo delo v preteklem letu ter se dogovorijo za aktivnosti v tekočem letu. To so storili tudi člani in članice območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska, ki  so se sredi februarja, zbrali v Poljčah. Zbor OZVVS Zgornja Gorenjska  veteranov v Poljčah se je pričel s prihodom praporov združenja in himno združenja, ki jo je zapel Veteranski pevski zbor.

 

Na letnem zboru so podelili priznanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, katere član je tudi območno združenje Zgornja Gorenjska, ki deluje v občinah Bled, Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica, Zgornje Gorje in Žirovnica.

 

Bronaste  plakete Zveze veteranov vojne za Slovenijo so prejeli: Nikolaj Bernard iz Zabreznice, Blaž Cvetko iz Kamne Gorice, Edi Ferkolj iz Poljč, Nikolaj Legat iz Begunj in Marijan Razboršek iz Mojstrane.

 

Znak praporščaka so prejeli: Martin Cvetek iz Srednje vasi v Bohinju, Slobodan Ilič z Blejske Dobrave in  Janez Varl  iz Most.

 

Podpredsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER in predsednik policijskega veteranskega društva SEVER Gorenjska Jože Mencin  je Območnemu veteranskemu združenju Zgornja Gorenjska podelil »Zlati znak SEVER«.

 

Zbrane je nagovoril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, ki je čestital vsem prejemnikom priznanj in poudaril, da bo ena od pomembnih nalog v prihajajočem letu praznovane 50. letnice ustanovitve Teritorialne obrambe, sprememba zakonodaje ter sodelovanje z mladimi in s Slovensko vojsko.

 

V nadaljevanje občnega zbora je bilo v poročilu predsednika predstavljeno lanskoletno poslovanje in delovanje, sprejete so bile tudi usmeritve za letošnje leto. Poleg spominskih srečanj načrtujejo udeležbo na tekmovanjih in pohodih, primerno bodo proslavili tudi 50 letnico TO.  Sprejeli so tudi nekaj spremembe in dopolnitev  pravil  združenja.

 

Območno združenje VVS Zgornja Gorenjska ima 1.269 članov in je eno najštevilčnejših.   V letu 2017 je slovesno praznovalo 20 letnico delovanja.  Člani so se lani udeležili 44 spominskih in drugih srečanj. Velik dosežek je bila publikacija brošure o dogodkih v letih 1990 in 1991 na Zgornjem Gorenjskem v angleškem jeziku. Za opravljeno delo gre, poleg aktivnim članom Združenja, zahvala za zgledno sodelovanje županom Zgornjegorenskih občin, Slovenski vojski, zvezi VVS in donatorjem.

 

Zbrane je v imenu zgornjegorenjskih županov pozdravil radovljiški župan Ciril Globočnik, ki je pohvali prostovoljno delo v združenju. Podžupanja Občine Gorje  in predsednica Zveza združenje borcev za vrednote NOB Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje, Danica Mandeljc, se je zahvalila za dobro sodelovanje, prav tako tudi Marjan Bohinc iz Zveze slovenskih častnikov in Zvone Rešek, predsednik Pokrajinskega odbora veteranov Gorenjska.

 

V kulturnem programu je sodeloval Veteranski pevski zbor z dirigentom Francem Podjedom.

 

Ana Miler, komisija za informiranje, OZVVS Zgornja Gorenjska

Oglejte si tudi