Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Z vodo in barvo

Slikarska razstava akvarelov Z Vodo in barvo Janeza Lipičnika v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled.
V Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled je bila v sredo, 4. januarja 2017, otvoritev slikarske razstave Z vodo in barvo. Janez Lipičnik iz Ribnega v čitalnici blejske knjižnice do konca januarja samostojno razstavlja akvarele, ustvarjene pretežno v letih 2015 in 2016. Na slikah je veliko kmečkih vedut vasi Ribno, Bodešče in Bleda.
Janez Lipičnik, s slikarskim vzdevkom Schany, je bil rojen leta 1955 v Ribnem, kjer je do četrtega razreda obiskoval tudi osnovno šolo, ki jo je nadaljeval na Bledu. Večina ga bolj pozna kot glasbenika, saj je bil dolga leta član več različnih ansamblov.
Slikarstvo in risanje sta ga vseskozi privlačila. Prvo spoznavanje tehnike risanja in tudi že slikarskih tehnik se je naučil pri akademskem slikarju prof. Janezu Ravniku, ki je v osnovni šoli na Bledu poučeval likovno vzgojo. Kasneje ga je osnov in tehnik poučeval Janez Močnik pri pouku aranžerstva na trgovski šoli v Kranju.
V 70. letih je bila v Ribnem ustanovljena likovna sekcija pri DPD Svoboda Rudi Jedretič, z imenom Triolik, v kateri sta bila poleg Janeza Lipičnika še Rado Mužan in Jana Dežman. Žal so po nekaj razstavah z dejavnostjo prekinili.
Do sedaj je imel štiri samostojne razstave, in sicer v blejskih hotelih, Gorenjski banki in v Linhartovem hramu. Pretežno so bile razstavljene slike v oljni tehniki.
Sodeloval je tudi na več skupinskih razstavah in ex-temporejih (npr. Avsenikov na temo Avsenikove glasbe in zadnji na Bledu z naslovom Barve Bleda).

Zelo rad opazuje staro kmečko arhitekturo, ki danes žal izginja. Posebno pri srcu so mu stari leseni kozolci in planinski motivi, zato večina njegovih del predstavlja pejsaže in žal odhajajočo kmečko arhitekturo ‒ kozolce, skednje, dvorišča.
Slikarjeva misel: »Slikarstvo je čudovit hobi, ki sprošča. Vendar je kot vlak z neštetimi vagoni in od tebe je odvisno, ali se boš z njim peljal in kam ter koliko časa bo trajala ta čudovita vožnja po naravi, po kateri je speljana proga. Zato!!! Ko pride vlak na postajo, je treba vstopiti in se peljati do konca
Temu pravi inspiracija, brez katere se ne da ustvarjati.

Oglejte si tudi