Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Juliana bike  - s kolesom po Julijskih Alpah

Prva daljinska pohodniška pot Juliana Trail je predvsem in najprej dosežek skupnega povezovanja in sodelovanja destinacij v skupnosti Julijske Alpe, ki je postala tudi zelo uspešen turistični produkt. Gre za jasen odgovor destinacij na dva osrednja izziva modernega turizma – to pa je odnos do lokalne skupnosti in množični obisk zavarovanih območij.

Juliano trail zdaj nadgrajuje produkt Juliana Bike, ki je nastal kot logično nadaljevanje krožne pohodne poti. Tudi pri tem produktu so destinacije, povezane v skupnost Julijske Alpe, delovale predvsem odgovorno in pazljivo. Zato so se povezale s Planinsko zvezo Slovenije, ki je že razvila daljinsko turno kolesarsko povezavo, za katero ima vsa dovoljenja. Tako sta se PZS in skupnost Julijske Alpe dogovorili, da slednja prevzame odgovornost za soupravljanje in vzdrževanje dela te kolesarske poti, ki so jo poimenovali Julijana Bike.

Julijana Bike ima 290 km, višinske razlike je okoli 8.000 metrov, pot ima 7 etap, dolgih po okoli 40 km. Pot je po posameznih etapah namenjena različnim ciljnim skupinam, vsekakor pa sta za kolesarjenje po Julijani potrebni fizična pripravljenost in dobra oprema, saj pot na primer preči Vršič, Pokljuko in Baško sedlo. Pot poteka večinoma po gozdnih in po urejenih kolesarskih poteh,  nekaj malega tudi po glavnih cestah.

To je vsekakor začetek razvoja kolesarskega turizma v Julijskih Alpah, saj gre za primarno kolesarsko mrežo, ki bo v prihodnjih letih dobila nadgradnjo. Že prihodnje leto in v letu 2023 pripravljajo sekundarno in terciarno omrežje. Sekundarno bo povezovalo destinacije med seboj, terciarno bo potekalo po destinacijah. Tako bomo dobili dobro razvejano in urejeno mrežo kolesarskih poti, ki bodo zares lahko zadovoljile kolesarje vseh zmožnosti, znanja in opreme.  Osrednji moto vseh omenjenih prizadevanj pa je in ostaja trajnostni vidik razvoja destinacij znotraj skupnosti Julijske Alpe.  

Oglejte si tudi