Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Izdelovanje beganc za cvetno nedeljo

Na cvetno nedeljo se spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga s zelenjem in cvetjem pričakale in pozdravljale množice. V spomin na ta dogodek se je tudi v našem okolju izoblikovala tradicija izdelovanja butaric – beganc. Priljubljen običaj se je ohranil do danes, vendar umetnost izdelovanja beganc žal pozna vse manj in manj ljudi, zato smo se v okviru Turističnega društva Bohinjska Bela v sodelovnaju z blejskim turizmom odločili ponovno organizirati delavnico, kako narediti pravo beganco.

Tudi letos je delavnico vodil  Davorin Bernard, ki je povedal, da je za belansko beganco značilno, da je narejena iz sedmih vrst lesa, in sicer iz leske, oljke, vrbe, hudobike, drena, bezga in brina. Priprave na izdelovanje se začnejo že veliko pred cvetno nedeljo, saj je potrebno vse lesovje nabrati, predvsem pa je dobro vedeti, kje raste. Nekoč so ljudje to zelo dobro vedeli in prenašali znanje iz roda v rod.

Delavnica je bila zelo dobro obiskana in njeni udeleženci so z veseljem sledili Davorinovim  navodilom. Vsak udeleženec je naredil svojo beganco in v soboto zvečer je bilo v skladu z običajem potrebno privezati samo še jabolka in pomaranče ter jo odnesti k blagoslovu.

TD Bohinjska Bela

Oglejte si tudi