Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

IN MEMORIAM FRANC GORNIK 1895 –1968

Letos se spominjamo 50- letnice smrti dolgoletnega blejskega župnika in zgodovinarja, Franca Gornika. Rodil se je 21. novembra 1895 v Gabrovcu pri Metliki. Gimnazijo je končal v zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. V prvi svetovni vojni je bil tri leta vojak in častnik. Po vojni je končal teološko fakulteto in bil 29. junija 1922 posvečen v duhovnika. Več let je bil kaplan, nato je nastopil službo izseljenskega duhovnika v Franciji. Po vrnitvi iz Francije je v letih 1929-1932 služil kot kaplan na Bledu, leta 1932 je postal župnik v Begunjah na Gorenjskem. Tam je bil dušni pastir do izbruha druge svetovne vojne in okupacije, ko so ga Nemci izgnali na Hrvaško, kjer je deloval v Zagrebški nadškofiji.

Od leta 1947 do upokojitve v letu 1962 je bil župnik pri nas na Bledu. Po naravi je bil ljubezniv, zelo inteligenten, bil je priljubljen med Blejci: užival je spoštovanje in ugled. Pokoj je preživljal nekaj časa v Lescah, nato v Radovljici. Njegovi prezgodnji smrti je botrovala bolezen, pokopan je v župnijski grobnici na blejskem pokopališču.

Poleg bogoslužja se je posvečal raziskovanju blejske preteklosti, pri tem so ga podpirali tudi na blejski občini. S skromno finančno podporo občine je kar dvakrat obiskal Briksen, kjer je raziskoval škofijske arhive. Rokopis o blejski preteklosti je dokončal leta 1957. Njegovo temeljno delo BLED V FEVDALNI DOBI je leta 1967 izdal in založil Zavod za napredek turizma Bled. Posthumno je leta 1990 Mohorjeva družba Celje izdala njegovo drugo delo: ZGODOVINA BLEJSKE ŽUPNIJE. Izdajo te knjige je omogočil Župnijski urad na Bledu. Na prvi pogled skromni knjižici sta nam še danes neizčrpen vir vedenja o naših prednikih in Blejskem kotu. V njegov spomin so leta 2015 poimenovali pot, ki vodi od Prešernovega spomenika po stopnišču do župnišča, Pot Franceta Gornika.

                                                                                                          Tone Marolt

Oglejte si tudi