Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Gozdove je prizadel snegolom

Dolga in snežena zima je zlasti v nadmorskih višinah nad 1000 m  povzročila številne razpršene snegolome in  vetrolome. Ocenjujemo, da trenutno leži v gozdovih Zgornje Gorenjske okoli 50 000 m3  podrtih smrek, ki so idealno gojišče za lubadarje.

Gozdarji poškodovana drevesa označujemo in izdajamo odločbe. Če računamo, da je v poprečnem revirju  okoli 3000 parcel, pa je nujno, da se gozdarjem pri odkrivanju poškodovanih dreves  pridružijo tudi lastniki gozdov. Če poškodovana drevesa smreke, ki jih trenutno močno zavrtava lubadar ne bodo pravočasno izdelana in odpeljana iz gozda, je ponoven izbruh lubadarja neizogiben.  Svež les ima trenutno tudi dobro odkupno ceno.

Največ podrtega drevja je na Pokljuki z obrobjem, na Jelovici, Mežakli in v Zgornjesavski dolini.

V občini Bled je najbolj prizadeto območje v KO Bohinjska Bela  in sicer okolica Rečiške in Grajske planine ter Voklo.

Da bi zajezili ujme v gozdovih lastnikom gozdov svetujemo:

-        Lastniki gozdov, ki imate doma odločbe za sanitarni posek,  morate sečnje nujno  izvesti  v roku, ki ga predpisuje odločba

-        Svoje gozdove čimprej preglejte tudi sami.  Če opazite poškodovana ali napadena drevesa takoj začnite s sanacijo in obvestite revirnega gozdarja.

-        Posek v gozdu izvaja vedno manj lastnikov gozdov, saj je delo izredno naporno in nevarno.  Izvajalci gozdarskih del  trenutno niso pretirano obremenjeni z delom, pa tudi odkupne cene lesa so primerne.

-        Pri posameznih podrticah lahko smreko nevtraliziramo  s takojšnjim lupljenjem. To delo lahko opravi tudi lastnik gozda samo s sekiro in lupilnikom. Posamezna neizdelane podrtice smreke so lahko leglo lubadarja, ki bo v naslednjem letu uničil več 100 kubikov smreke.

-        Če je polomljen mlad smrekov gozd je potrebno poškodovana drevesa razrezati na 1-m dele in vse zložiti na kupe. Za ta pravočasno izvedena dela dobi lastnik gozda subvencijo.

 

Obiskovalcem  gozdov  svetujemo:

-        Drevesa določena za posek in poti, po katerih vozijo stroji so pretežno privatna lastnina.  Izvedba sanitarnih sečenj je v javnem interesu, zato je potrebno gozdnim delavcem s stroji  dati prednost in spoštovati njihov trud.

-        Gibanje v območju delovišč, strojev in kupov hlodovine je prepovedano in nevarno. Po končanih delih  bo gozd spet dostopen za  rekreacijo.

 

 Vida Papler-Lampe,

Zavod za gozdove OE Bled

Oglejte si tudi