Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Do svetovnega prvenstva v biatlonu še manj kot mesec dni, turistična panoga je v zgodovinski krizi

Čez slab mesec dni, ko se na Pokljuki začenja svetovno prvenstvo v biatlonu, bo Bled vsaj za nekaj dni ponovno zaživel. Tekmovalci in tekmovalke, njihove ekipe ter predstavniki in predstavnice medijev bodo namreč v času prvenstva bivali večinoma na Bledu. Kljub vsemu tako Slovenska turistična organizacija kot tudi krovna blejska destinacijska organizacija Turizem Bled in posamezni ponudniki verjamejo, da je edina možna in vzdržna pot  - pot trajnosti.

Biatlon – majhen obliž na velike rane

Tako bodo po podatkih organizatorja poleg namestitev na Pokljuki na Bledu v prvenstvo vključeni Riki Balance Hotel, Astoria, Ribno, Hotel Triglav Bled, Lovec, Park ter tudi nekatere večje zasebne apartmajske hiše in turistične kmetije.

Glede na izjemno slabo stanje v turistični panogi je letošnje prvenstvo obliž na velike rane turističnega gospodarstva, ki se bodo celile še leta. Kaj vse je epidemija povzročila panogi, bomo zares videli šele čez čas, ko se bo pokazalo, koliko ljudi je iz turizma nepreklicno odšlo in koliko zares dobrih strokovnjakov je panoga izgubila za vedno.

Zelena in varna  -  Green&safe

Medtem Slovenska turistična organizacija (STO) skupaj z destinacijskimi krovnimi organizacijami še vedno izpostavlja in spodbuja trajnostni razvoj turizma, ki je postal za celo Slovenijo pravzaprav edini dolgoročno možen razvoj. Del teh prizadevanj je projekt GREEN&SAFE - zaveza odgovornemu, zelenemu in varnemu turizmu.

»Zaupanje v znamko I feel Slovenia ohranjamo in povečujemo z odgovornimi potovalnimi standardi v turizmu. Združili smo jih v nov znak GREEN&SAFE. Z njim označujemo in poudarjamo visoke higienske standarde in protokole ter trajnostna priporočila za turistične ponudnike in destinacije. Z aktivnostmi, ki temeljijo na varnosti, odgovornosti in trajnosti, povečujemo zaupanje gostov, da je Slovenija zelena in varna turistična destinacija«, so zapisali na STO.

Lokalni primeri dobre prakse

To se kljub krizi potrjuje tudi na terenu, če izpostavimo samo dva primera z Bleda:

Bled Rose hotel se ponaša s certifikatom Varno in zdravo na dogodke.  (https://www.bledrose.com/sl/poslovni-dogodki/).  Bled Rose hotel je sprejel vse standarde za zagotvaljanje varnega in zdravega bivanja. Vsled tega je v postopku za pridobitev Certifikata »Varno in zdravo na dogodke«, dokazal, da izpolnjuje kriterije Kongresnega urada Slovenije in tako prejel Certifikata »Varno in zdravo na dogodke«, v dveh kategorijah:  “Varno prizorišče in Varen organizator dogodkov.

Kongresni urad Slovenije je v sodelovanju z NIJZ RS pripravil seznam dodatnih ukrepov “Varno in zdravo na dogodke” in tako omogočil prizoriščem in organizatorjem dogodkov, da pridobijo certifikat in posledično tudi zaupanje naročnika, da bo za varnost in zdravje udeležencev poskrbljeno na najvišjem nivoju, upoštevajoč vse standarde in protokole.

Slovenija je ena izmed prvih evropskih držav, ki je na pobudo Kongresnega urada Slovenije izvedla certificiranje članov za to tako pomembno področje.

Eden največjih ponudnikov hotelskih nastanitev na Bledu, Sava hoteli Bled, se poleg tega, da se ponaša s certifikatom Okoljska marjetica, lahko pohvali tudi z internim trajnostnim programom Zeleni za jutri.  (https://www.sava-hotels-resorts.com/si/sava-hoteli-bled/bled)

Ob izbruhu epidemije so v Sava hotelih Bled vpeljali nov higienski standard plus. Kot so zapisali: » Plus pomeni, da smo še dodatno nadgradili higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg tega, da imamo na recepciji nameščene termo-kamere za preverjanje telesne temperature gostov, ki ob prihodu na destinacijo prejmejo komplet za osebno zaščito, ki vsebuje zaščitno masko in sredstvo za razkuževanje, dodatno pozornost namenjamo razkuževanju površin v sobah, tehnologija, ki jo uporabljamo, pa je 100 % učinkovita tudi proti koronavirusu. Tako se na  počitnikovanju res lahko sprostite in svoj čas in energijo posvetite le oddihu«. (https://www.sava-hotels-resorts.com/si/higienski-standard-plus)

Oglejte si tudi