Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Destinacija ( občina) Bled prejemnica zlatega znaka Slovenia green

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN:

  • združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji,
  • destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja,
  • skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

 

Slovenska turistična organizacija  je zeleno t.j. trajnostno usmeritev  opredelila kot edino pravo  razvojno priložnost naše dežele in njene turistične ponudbe, integralno uvajanje trajnostne usmeritve pa postavila v jedro samega delovanja, to je razvoja in promocije slovenskega turizma. Privlačna konkurenčna turistična ponudba, zasnovana na trajnostnem konceptu ter razvoju kakovostnih in inovativnih turističnih produktov visoke

dodane vrednosti je tisti ključni element konkurenčnosti, ki našo deželo in njeno turistično ponudbo razlikuje od ostalih destinacij.

 

Trajnostni razvoj je osrednji fokus tako Občine Bled in njenih zavodov kot tudi Turizma Bled, ki je na destinaciji nosilec omenjenega certifikata in vseh nalog, ki nas na tem področju še čakajo.

 

Zahtevna cerifikacijska platforma, ki smo jo izpolnili, vključuje šest poglavij:

 

-         destinacijski management

-         narava in pokrajina

-         okolje in podnebje

-         kultura in tradicija

-         družbena klima

-         poslovanje turističnih podjetij

O blejski naravi in pokrajini ni potrebno izgubljati besed, ravno tako ne o kulturi in tradiciji- prav ti dve poglavji sta naši najmočnejši.

Pri tem na Bledu kujemo in živimo številne trajnostne in zelene zgodbe, začenši z izgradnjo severne obvoznice, ki bo središče Bleda razbremenila prometa proti Pokljuki in bo prevozna še pred poletno sezono. Lani jeseni je zaživel projekt avtomatske izposoje koles, Bled je del projekta zero waste, torej družbe brez odpadkov ( Hotel Ribno je prvi hotel v Sloveniji, vključen v zero waste), vse velike prireditve na Bledu so ravno tako »zero waste«, z velikimi plakati na vstopu v Bled javno podjetje Infrastruktura promovira vodo iz pipe in poziva, naj v trgovini zavrnemo plastično vrečko…

Bled ima urejeno kanalizacijo in plinifikacijo, ki je pomembno zmanjšala število individualnih kurišč, Občina Bled ima projekt energetske sanacije javnih stavb in še bi lahko naštevali.

Tudi Triglavski narodni park je junija 2017 prejel priznanje Slovenia Green in se tako pridružil   zeleni shemi slovenskega turizma.     

V letošnji sezoni bomo okoli jezera postavili pitnike, poteka projekt Pohodniške poti na Bledu, ki bo gostom in obiskovalcem ponudil urejene in dobro označene poti po Bledu in njegovi slikoviti okolici. Že nekaj let poleti vozi avtobus hop on hop of, nenazadnje se končno pripravlja izgradnja kolesarske steze med Bledom in Bohinjem, s kolesarsko stezo pa bo opremljena tudi severna obvoznica.

To so le nekateri izmed zelenih projektov, ki so že v teku, prav zelena shema slovenskega turizma pa nas zavezuje k novim in novim načrtom in projektom. Naj ob tem omenimo, da destinacija znaka ne bi dobila, če ne bi okoljskega znaka EU Marjetica imela tudi hotela Savica ( Sava Hoteli Bled) in Astoria.

Destinacijski zlati znak je tudi spodbuda turističnemu gospodarstvu, naj pristopi k zeleni shemi in izpolni pogoje za pridobitev enega izmed certifikacijskih znakov.

 

Oglejte si tudi