Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Za cvetenje ni kriva Čistilna naprava Bled, cvetenje Save Bohinjke v Soteski

Bled - Danes smo dobili novo potrditev, da za stanje Save na Sotočju ne more biti kriva blejska čistilna naprava. Slike kažejo na prisotnost alg v Soteski.

Občina Radovljica je na klicni center 112 prijavila plavajoče fekalije, ki naj bi bile na Cajhnovem jezu v občini Radovljica. Že prej so se po različnih medijih in družabnih omrežjih pojavljale domneve in trditve, da je za smrad in onesnaženje vode kriva Čistilna naprava Bled, s katero upravlja koncesionar, družba WTE d.o.o. 

 

Družba WTE je 20.avgusta vzorce te vode oz. plavajočih delcev na vodi dala v mikroskopsko analizo na Biotehnično fakulteto. Analiza je pokazala ( poglejte fotografije), da v vodi ni zaznati fekalij, temveč se na jezu kopičijo odmrle alge in zaradi procesa gnitja prihaja do neprijetnih vonjav. Uradno poročilo bodo posredovali tudi okoljevarstveni inšpektorici in Policijski postaji Radovljica. Takoj, ko bomo uradni dokument dobili, ga bomo objavili.

 

V zadnjih tednih smo lahko zasledili nekaj medijskih zapisov o (ne)delovanju in (ne)učinkovitosti blejske čistilne naprave. V vseh primerih gre za domneve laične javnosti in novinarjev, ki pa na žalost zapisane na papirju hitro postanejo javno mnenje. Četudi vsebujejo neresnice in navajajo napačne podatke. Tako družba WTE kot občina zagotavljamo, da je delovanje čistilne naprave dobro. Upravljavec je dolžan skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem stalno izvajati meritve in nadzor tako nad dotokom kot iztokom ter ugotavljati učinkovitost čiščenja. Mesečne meritve se izvajajo s strani države pooblaščenega certificiranega podjetja, zaradi krmiljenja čistilne naprave pa jih tedensko izvaja tudi izvajalec javne službe sam. Na iztoku čistilne naprave niso bili nikoli preseženi predpisani parametri za izpust vode v vodotok.

 

Navajamo primer s konkretnimi podatki. V skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem za čistilno napravo Bled je dovoljen izpust fosforja v višini 2 mg/l. V letu 2016 je bilo na izpustu junija 1,22 mg/l, julija 1,68 mg/l in avgust 1,31 mg/l. V letu 2017 je bilo na izpustu junija 1,17 mg/l, julija 1,54 mg/l in avgust 1,88 mg/l. V letu 2018 je bilo na izpustu junija 1,31 mg/l, julija 1,32 mg/l in avgust 1,44 mg/l. Izpusti so torej pod dopustno mejo, ki je predpisana v okoljevarstvenem dovoljenju. Enako velja za dušik.

 

Čistilna naprava je zgrajena z zmogljivostjo 14.650 populacijskih enot. Poraba vode se v poletnih mesecih oz. v turistični sezoni dvigne v povprečju za 20 %, kar je upoštevano v izračunu velikosti čistilne naprave in ne predstavlja težav pri kakovosti čiščenja odpadnih voda, kar je prav tako razvidno iz monitoringov pooblaščenega podjetja. Večja nihanja kot poraba pitne vode v turistični sezoni so povezana z dotokom izvirskih in padavinskih voda, vendar kljub temu čistilna naprava še vedno normalno deluje, zlasti ob velikih vlaganjih občine v zadnjih letih v ločeno odvajanje odpadnih voda.

 

Izpust prečiščene odpadne vode se na koncu izteka v Savo Bohinjko in ne v Jezernico kot navajajo nekateri. Najbolj žalostno pri tem je, da tudi takšne napačne podatke širijo tisti, ki se razglašajo na eni strani  za velike poznavalce, na drugi strani pa celo zaščitnike okolja. Pa vendarle je jasno iz vseh dosedanjih strokovnih mnenj, da najbolj škodljivo na stanje Blejskega jezera, posledično pa dolvodno Jezernice in Save Bohinjske, vplivajo slabe kmetijske prakse (prekomerno gnojenje) v jezerskem zaledju in prekomerno hranjenje rib, o čemer se lahko vsakodnevno prepričamo ob pogledu na obalo jezera. Na žalost lokalna skupnost v tem pogledu nima pristojnosti, saj so vode v RS domena državnih ustanov ter monopolov posameznih koncesionarjev.

 

Pričakujemo, da boste v svojih medijih novico korektno objavili in poskušali popraviti škodo, ki je bila zaradi nepreverjenih informacij in namigovanj povzročena Bledu. Škode, ki so jo povzročile objave na družabnih omrežjih, pa tako ali tako ni mogoče popraviti.

Oglejte si tudi