Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Blejski plavalni izziv

Največji dogodek daljinskega plavanja v  Sloveniji bo na Bledu

 

V Mali Zaki se bo sredi poletja, 20. julija, že tretjič zapored odvijal Blejski plavalni izziv, ki je kot največji dogodek daljinskega plavanja v Sloveniji namenjen tako najboljšim tekmovalcem v daljinskem plavanju kot tudi posameznikom in družinam, ki se rekreativno ukvarjajo s tem športom. Organizatorji pripravljajo dve tekmi - Mali blejski izziv (1250 m) in Veliki blejski izziv (5000 m).

 

Tekmovanje je del pokala Austria Open Water Cup. Ta združuje 7 posameznih tekmovanj po celotni Avstriji in blejski izziv. Več kot polovica lanskoletnih udeležencev je bila tujcev, saj se je tekmovanja v sklopu priprav udeležila južnoafriška mladinska reprezentanca. Bled jih je tako navdušil, da se vračajo tudi letos. Med ostalimi tujci pa je bilo največ sosednjih Italijanov in Avstrijcev.

Letos se mednarodno sodelovanje še krepi. Glavni sodnik tekmovanja bo prav tako Južnoafričan Neville Smith, ki je uradni FINA (mednarodna plavalna zveza) sodnik in je sodil tudi na olimpijskih igrah. Posebni gostje letošnjega dogodka bodo plavalci iz angleškega Henleya, mesteca ob Temzi, ki je pobrateno z našim Bledom. Kraja bosta pod okriljem Blejskega plavalnega izziva izvedla medsebojno tekmovanje v plavanju Pokal Bled-Henley. Prireditelji dogodka in predstavniki obeh krajev upajo, da bo postalo tradicionalno.

Poleg tega bomo na blejskem izzivu gostili tudi Špelo Perše, slovensko olimpijko in lansko zmagovalko, Anniko Ericsson, svetovno “swimrun” prvakinjo, in Gaio Peracco, dvakratno evropsko veteransko prvakinjo.

 

Blejski plavalni izziv je odlična priložnost za vse, ki se še niso preizkusili v daljinskem plavanju ali pa jih je strah odprte vode, saj bo poskrbljeno za visoko varnost plavalcev s spremljevalnimi čolni, potapljači in reševalno ekipo, ki bo v nenehni pripravljenosti. Najmlajši lanski tekmovalec je bil star 8, najstarejši pa 81 let, tako da je blejski izziv res

primeren za vse starosti.  

 

Juš Veličković

Oglejte si tudi