Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Bled na poti trajnostne mobilnosti

Občina Bled je na javnem razpisu Ekosklada v letu 2017 pridobila nepovratna sredstva za postavitev polnilnic za električna vozila. Polnilnice bo v sodelovanju s ponudniki lokacij namestila na različna parkirišča. Tako bo že predvidoma do konca maja v občini na voljo kar 18 polnilnic za avtomobile in druga električna vozila, kar potrjuje, da se destinacija Bled lahko upravičeno promovira kot e-mobilna. 10 polnilnih postaj sofinancira Ekosklad, Slovenski okoljski sklad.

 

Obstoječe:

  1. Ledena dvorana
  2. Hotel Astoria
  3. Garden Village Resort
  4. Hotel Rikli Balance
  5. TNP (v garaži)

 

Nove v 2018:

  1. Vrtec Bled
  2. Hotel Jelovica1
  3. Hotel Jelovica2
  4. Kamp Bled
  5. Parkirišče pod Blejskim gradom1
  6. Parkirišče pod Blejskim gradom2
  7. Parkirišče pod Blejskim gradom3
  8. Hotel Triglav
  9. Hotel Ribno
  10. Jezerska promenada
  11. Infocenter Triglavska roža Bled
  12. nov bencinski servis Petrol1
  13. nov bencinski servis Petrol2

 

Od sredine aprila so na štirih postajah ponovno na voljo kolesa v sistemu avtomatizirane izposoje, in sicer:

  1. Infocenter Triglavska roža Bled
  2. Kamp Bled
  3. Dom krajanov Zasip
  4. Zadružni dom Ribno

 

Skupaj je na voljo 8 električnih in 16 navadnih koles.

 

V drugi polovici aprila smo na Bledu kot prejemniki certifikata Slovenia Green Destination v luči promocije trajnostne mobilnosti in želje po spremembi navad občank in občanov za opravljanje vsakodnevnih obveznosti ponovno odprli sistem za avtomatizirano izposojo koles – Bled. Green Ways. Letos uvajamo tudi novost, ki bo izposojo koles omogočala med ponudniki namestitvenih kapacitet za svoje goste.

 

KRATEK VODIČ ZA REGISTRACIJO, PODALJŠANJE REGISTRACIJE IN IZPOSOJO:

1.            Registracija novega uporabnika v Infocentru Triglavska roža Bled (Ljubljanska cesta 27) ali Infrastruktura Bled – le za imetnike blejskih kartic (Rečiška cesta 2). Bodoči uporabnik se je dolžan identificirati z osebnim dokumentom in podpisati izjavo o strinjanju s Splošnimi pogoji uporabe, objavljenimi na spletni strani www.bled.si. Že registriranim uporabnikom se je pravica do izposoje koles avtomatsko podaljšala za obdobje enega leta.

2.            Po uspešni registraciji uporabnik prejme uporabniško ime in geslo, imetnik Blejske kartice pa tudi PIN kodo. Geslo in PIN kodo uporabnik lahko spreminja na spletni strani www.bled.si, kjer si lahko preverja tudi zgodovino izposoje koles na svoje ime in število razpoložljivih koles na posamezni lokaciji. Ob registraciji uporabnik prejme natančna navodila o izposoji kolesa.

3.            Ko si uporabnik želi izposoditi kolo, pristopi na eno izmed lokacij postaj za avtomatizirano izposojo koles, kjer se prijavi v sistem. Na kiosku pod LCD zaslonom pritisne gumb za začetek, vtipka uporabniško ime in geslo oz. prisloni Blejsko kartico in vtipka PIN kodo. Uporabnik sledi navodilom na zaslonu, izbere kolo in se odpelje.

4.            Uporabnik kolo lahko vrne na katerokoli postajo, ki ima prosto ključavnico. Kolo potisne v ključavnico in ga na ta način zaklene.

 

PAKETI IN CENA UPORABE SISTEMA:

Paket Občan Bleda oz. imetnik Blejske kartice je namenjena občanom Bleda oz. imetnikom Blejske kartice. Registracija je brezplačna. Ti uporabniki sistema lahko kolo uporabljajo do 24 ur v tednu. Paket ni prenosljiv na drugo osebo.

Paket 24 je namenjen vsem neobčanom Bleda, ki nimajo Blejske kartice. Strošek registracije znaša 24 EUR. Ti uporabniki lahko sistem koristijo do 24 ur v obdobju enega tedna od prve prijave v sistem. Paket ni prenosljiv na drugo osebo.

Paket Sobodajalec je namenjen ponudnikom turističnih namestitev na Bledu, ki bi radi svojim gostom omogočili vožnjo s kolesom. Ponudniki lahko kupijo več kartic za uporabo koles za svoje goste. Strošek registracije ene kartice je 10 € za pridobitev kartice in 100 € za izposojo koles na sezono. Ena kartica pomeni istočasno izposojo enega kolesa. Ti uporabniki sistema lahko kolo uporabljajo do 4 ure dnevno.

KDO LAHKO POSTANE UPORABNIK SISTEMA BLED GREEN WAYS?

Vse fizične osebe, starejše od 14 let. Za osebe, ki še niso polnoletne, uporabniško ime in geslo na sedežu Infocentra Triglavska roža Bled priskrbijo njihovi starši oz. zakoniti zastopniki.

Sicer pa vsi zainteresirani vabljeni na uvajanje v izposojo kolesa pred Infocenter Triglavska roža Bled v sredo, 9. maja 2018, ob 11.00, kjer se boste lahko prepričali, da je postopek izposoje res enostaven.

Matjaž Berčon, Občina Bled, Anja Šmit, Turizem Bled

Oglejte si tudi