Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

28 let gorske enote Slovenske vojske na Bohinjski Beli

V vojašnici na Bohinjski Beli so v tem tednu obeležili 28. obletnico obstoja gorske enote Slovenske vojske ter dan slovenskih vojaških gornikov. Pred 28. leti je svoja vrata uradno odprla vojašnica Bohinjska Bela, kar je pomenilo začetek usposabljanja vojaških gornikov in gorskih enot v Slovenski vojski (SV).

 

Kot je povedal poveljnik 132. gorskega polka, podpolkovnik Simon Lindič, so letos žal prvič proslavljali brez prisotnosti bivših poveljnikov, kolegov iz sestrskih enot in civilnih partnerjev, razlog pa je seveda zdravstveno stanje v državi. Kljub temu so svoj dan obeležili s ponosom in izobesili zastavo Republike Slovenije in bojno zastavo 132. gorskega polka na vrhu Triglava, slovenska zastava pa visi tudi na Babjem zobu.

 

Poveljnik se je zahvalil svojim sodelavcem in sodelavkam in izrazil iskreno priznanje vsem pripadnicam in pripadnikom 132. gorskega polka za odlično izvrševanje nalog v službi domovine. Kot je dejal, so v zadnjem letu zopet pokazali izjemne rezultate na vseh področjih. 

 

Na področju operativnega delovanja so dosegli Končne operativne zmogljivosti gorskega voda in ga napotili na misijo, poleg tega so bili nosilci usposabljanja in uvajanja ročnega protioklepnega orožja Carla Gustava v operativno rabo.

 

Izvedli so skupno usposabljanje helikopterske reševalne skupine in oborožene sile (OS) Črne gore ter skupno usposabljanje inštruktorjev gorskega bojevanja s pripadniki specialnih sil SV, specialnih sil OS Črne Gore in specialnih sil OS ZDA. Takoj po zaključku je poveljnik dobil zahvalni klic poveljnika Enote za specialno delovanje, kar se redko zgodi.

 

Na področju mednarodnih vojaških vaj in mednarodnega vojaškega sodelovanja se lahko pohvalijo z  uspešno organizacijo izvedbe mednarodne vojaške vaje Zvezda Triglava, pohvale so dobili tako na domačem kot mednarodnem parketu, vaja pa je pozitivno odmevala tudi v slovenskem medijskem prostoru.

 

Pomembno je tudi civilno vojaško sodelovanje, saj vojašnica na Bohinjski Beli s tem tke vezi z lokalno skupnostjo, v kateri ne nazadnje tudi deluje. Vojašnica je tako tradicionalno uspešno podprla izvedbo tekem svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki in organizirala in izvedla tekmovanja v patruljnem teku, kjer so pripadniki 132. gorskega polka pobrali še nekaj zmag in medalj.  

Gorniki so seveda tradicionalno dobri športniki, kar se kaže tudi v dosežkih na tem področju. Na vojaških zimskih igrah v Avstriji so zmagali v skupni razvrstitvi kot tudi posamično, so prvaki SV v košarki, imajo najboljšo športnico SV, sedmič zapored pa so postali najboljša enota SV v športu.

 

Poveljnik je izjemno ponosen, da imajo v 132. GORP najboljši oddelek SV, že drugo leto zapored so namreč zmagali na tekmovanju oddelkov, najboljšega podčastnika SV in najboljšega vojaka 1. BR.

 

Kljub vsem naštetim dosežkom pa je podpolkovnik Simon Lindič najbolj ponosen na to, da so ostali kolektiv, da vsi prispevajo k skupnemu cilju izgradnje kolektivnega duha, da stavke začenjajo z MI in ne JAZ in da so ponotranjili dejstvo, da zmaguje ekipa ter da je za odlično izvedbo naloge potrebna enota. Ali kot pravijo v vojašnici: Za Gamse je edina prava pot tista proti vrhu!  

Oglejte si tudi