Mojaobčina.si

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE V BOHINJU - SPOZNAJMO IN VARUJMO AJDOVSKI GRADEC

ArheoAlpe, zavod za kulturo, izobraževanje in turizem, je v sodelovanju z Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica v začetku oktobra pripravil dva dogodka v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih vodi Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). 

Letošnja tema je bila Spoznaj? Varuj! Ohrani. Na delavnicah smo se zato navezali na naselbino Ajdovski gradec, ki je bila pred 2500 leti prva bohinjska vas. Učenci izbirnih predmetov vzgoja za medije (radio) in verstva in etika so v dveh skupinah (ob upoštevanju priporočenih ukrepov NIJZ) spoznavali življenje na Ajdovskem gradcu. Poudarek je bil predvsem na interpretativni delavnici ustvarjanja predmetov po starem vzoru. Učenci so se prepustili svoji domišljiji in izdelali posode, ki so jih okrasili v tehniki vrezovanja. Tak okras je bil v preteklosti pogost na loncih in skledah. Izdelane glinene posode smo pustili, da so se posušile, preden smo jih dali v posebno peč. 

Dogodka sta potekala pod mentorstvom Mije Ogrin, Marije Helene Logar in Lucije Markelj Jensko ter pod pokroviteljstvom župana Občine Bohinj Jožeta Sodje.

Na svidenje na Dnevih evropske kulturne dediščine naslednje leto! 

 

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 13 d
Primerno za: Vse
Cena: od 33€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi