Mojaobčina.si

Namig za izlet: Brezje in Pot miru

Brezje so gotovo najbolj poznane po Baziliki Marije pomagaj, ki v to slikovito gorenjsko vas privablja množico romarjev iz Slovenije in vsega sveta. Vse več obiskovalcev slovenskega narodnega svetišča pa odkriva tudi čudovite pohodniške poti, ki vabijo k raziskovanju naravne, kulturne in duhovne krajine Brezij in okolice. 

 

Brezje postanejo pomemben romarski kraj v drugi polovici 19. stoletja, ko ob milostni podobi Marije Pomagaj pride do prvih čudežnih ozdravljenj. Čaščena podoba je delo kranjskega slikarja Leopolda Layerja in velja za enega osrednjih simbolov krščanstva na slovenskem. Obiskovalca prevzame tudi bogato okrašeno pročelje cerkve, izdelano po načrtih arhitekta Ivana Vurnika iz bližnje Radovljice. Za visokim zvonikom bazilike je skrit Muzej jaslic, ki na sodoben in zanimiv način predstavlja čaroben svet jaslic zbranih iz vseh kontinentov. 

 

Ob obisku Brezij nikar ne pozabite doma pohodniških čevljev. Vse bolj priljubljena Brezjanska pot miru, vas iz vasi skozi čudovit gozd vodi v skrivnostno dolino Peračice. Tod so nekoč lomili značilni zeleni kamen - znameniti peračiški tuf. Na Gorenjskem skorajda ni vasi, ki je ne bi krasili  značilni  portali in okenski okviri olivnozelene barve. Prek sedmih lesenih mostov in brvi nas Pot miru pripelje k peračiškim slapovom, svojevrstnemu biseru narave, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega. 

 

Skozi dolino Peračice vodi tudi nekoliko daljša Rožnovenska pot. Ta edinstvena krožna pot, ki ima v resnici obliko rožnega venca, razkriva čudovito in neznano kulturno krajino skritih vasi pod Dobrčo. Tudi tisti, ki menijo da gorenjske kraje dobro poznajo, bodo tod navdušeni nad novimi in drugačnimi pogledi na naše gore. 

 

Če imate možnost, se na Brezje odpravite po starem – z vlakom ali peš. Iz železniške postaje v Otočah vodi do Marije Pomagaj stara romarska pot, vse od Ljubljane navzgor pa Gorenjska veja Jakobove poti.

 

Informacije: TIC Radovljica, 04 5315112, info@radolca.si 

Romarski urad Brezje, 04 5370700, info@romar.si

Namig za kosilo: Villa Podvin Mošnje, Pizzerija Moby Dick Črnivec, Gostilna Črnivc   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obdobje: 01. 01. - 31. 12.
Trajanje: 41 min
Primerno za: Vse
Cena: od 48€

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi