Oceni objavo

Od opraševanja je odvisna vsaka tretja žlica hrane

Za kilogram medu mora čebela obiskati 4 milijone
cvetlic ter preleteti štirikratno razdaljo okoli sveta.

Slovenija je zelo pomembno ime na področju čebelarstva. O tem priča bogata zgodovina, ki je tesno povezana s to dejavnostjo, poleg tega Slovenci gojimo do čebel prav poseben odnos, nekateri celo pravijo, da smo čebelarski narod in mogoče je bilo to tudi vodilo, da je prav Slovenija, v okviru Organizacije Združenih Narodov, predlagala 20. maj za svetovni dan čebel.

Datum pa ni izbran kar tako, pač pa je to tudi rojstni dan Antona Janše, ki je poznan kot eden najboljših poznavalcev čebel ter tudi kot začetnik modernega čebelarstva.

Leta 2017 smo dočakali 1. svetovni dan čebel. Primarni cilj svetovnega dneva čebel je ozaveščanje svetovne javnost o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Od opraševanja je odvisna vsaka tretja žlica hrane.  

Kljub temu, da so čebele čisto majhne živalce, je njihovo delo mogočno in s svojo marljivostjo opravljajo zelo pomembno delo. Čebele so eden od pomembnejših opraševalcev, ki zagotavljajo hrano ter prehransko varnost, vendar pa so iz leta v leto bolj ogrožene. Seveda to vpliva tudi na ohranjanje našega okolja, saj čebele vplivajo na celoten ekosistem ter so tudi pokazatelj stanja okolja. Da bi ogroženost čebel skušali čim bolj zmanjšati, smo že leta 2011, med prvimi Evropskimi državami, prepovedali uporabo nekaterih najbolj škodljivih pesticidov, vendar zavedati se moramo, da je to le en majhen korak. Pred nami je še veliko dela in korakov, da bomo zmanjšali njihovo ogroženost.

Konec marca smo lahko brali o sajenju medovitih rastlin ter o različnih predlogih, katere rastline lahko postavimo na okenske police ali posadimo na vrt, da pomagamo pridnim čebelam. Čebele in tudi ostali opraševalci nam bodo hvaležni in vračali nam bodo tisto, kar mi storimo za njih, saj so to tiste živali, ki oprašujejo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi je nato proizvedene približno 90 % svetovne hrane. Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja teh marljivih živali.

Slovenci in čebelarstvo

Čebelarstvo ima v Sloveniji prav poseben pomen, zaradi česar je tudi zavedanje o pomenu čebel ter skrbi za njih na zelo visokem nivoju. V Sloveniji smo lahko ponosni na našo avtohtono kranjsko čebelo, ki je zakonsko zaščitena in velja za zelo odporno in delovno žival, poleg tega pa ima odlično orientacijo. Čebelarji lahko v Sloveniji čebelarijo le z avtohtono kranjsko čebelo.

Slovenija je znana tudi po izobraževanju mladih čebelarjev, ki lahko svoje znanje izpopolnjujejo preko različnih krožkov. Glavni cilj teh krožkov je, da otroke učijo o pomenu čebelarstva in ekosistemski vlogi čebel. Veliko mladih, ki se udeležijo tovrstnih krožkov, se kasneje tudi odloči za opravljanje poklica čebelarja. V letu 2021 se je v Sloveniji izvajalo kar 119 čebelarskih krožkov, ki se jih je skupaj udeležilo približno 1491 mladih.

Slovenija bo v letu 2023 gostila Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev.

 

(Vir: gov.si)

Oglejte si tudi