Oceni objavo

Rožnate pentlje in samopregledovanje

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk in pomenu zdravega življenjskega sloga, rednega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Rak dojk predstavlja najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu, kamor spada tudi Slovenija. Za njim najpogosteje zbolevajo ženske med 50. in 65. letom starosti.

Poleg spola in starosti uvrščamo med nevarnostne dejavnike predhodnega raka dojke, nekatere benigne bolezni dojk, dejavnike materinstva, alkohol, debelost, dednost, izpostavljenost nekaterim fizikalnim in kemijskim dejavnikom iz okolja ter vse dejavnike, ki večajo raven telesnih estrogenov.

V kolikor je rak dojk odkrit pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja, je možnost za ozdravitev velika. Pomembna preiskava za zgodnje odkrivanje raka dojk predstavlja mamografija, ženske pa imajo ključno vlogo pri odkrivanju tudi same, in sicer z izvajanjem rednega samopregledovanja. Samopregledovanje je pomembno ne glede na starost. Izvaja naj se vsak mesec, do menopavze vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Poleg obeh dojk je potrebno sistematično pretipati tudi pazduhi in nadključnični loži. Pozornost naj bo usmerjena na morebitne spremembe dojke, izcedek in bolečino.

V Sloveniji je organiziran populacijski program za zgodnje odkrivanje raka dojk - DORA. Cilj presejalnega programa DORA je zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk med ženskami v ciljni populaciji za 25 do 30 odstotkov. V ta namen so ženske v starosti od 50 do 69 let vsaki dve leti vabljene na presejalno mamografijo, ki lahko odkrije raka, ko je ta še netipen.

Oglejte si tudi