Oceni objavo

Obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora 2021

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 2002 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora.

Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujemo 10. septembra. Letos ga bomo obeležili že 19. leto.

Zakaj obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora?

Samomorilno vedenje je javnozdravstveni problem, ki prizadane milijone ljudi po celem svetu – številni ne zmorejo videti druge rešitve za svojo stisko, še več pa je takšnih, ki so zaradi samomora izgubili bližnjega oziroma so v stiku z nekom, ki razmišlja o samomoru. Svetovni dan preprečevanja samomora je namenjem vsem; tistim, ki jih pestijo stiske in ne vedo, kako naprej, tistim, ki so prizadeti zaradi izgube bližnjega ter vsem ostalim, ki s svojimi dejanji pomagajo pri prečevanju samomorilnega vedenja. Slednje izpostavlja tudi letošnje geslo “Ustvarjajmo upanje z dejanji”

Namen gesla letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora je izpostaviti, da obstajajo drugačne alternative, kot je samomor. Z geslom želimo povečati zaupanje in zavedanje vsakega izmed nas, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje. Vseh samomorov žal ne moremo preprečiti, veliko pa jih lahko. In pri tem ima lahko vsak od nas ključno vlogo. S svojimi dejanji lahko pomagamo nekomu, ki se je znašel v najtežjih trenutkih. To lahko storimo kot pripadniki družbe, v vlogi otroka ali starša, kot prijatelji, kot kolegi ali sosedje. Vsi lahko podpiramo in pomagamo nekomu, ki se je znašel v samomorilni stiski, ali nekomu, ki je zaradi samomora izgubil bližnjega.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno – oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javno zdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na tak način ali drugačen način prizadel.

Prevod poslanice Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (IASP) je dostopen na naslednji povezavi

Prekolesarimo svet 2021

Z akcijo Prekolesarimo svet letos v Sloveniji že osmo leto ozaveščamo o namenu svetovnega dneva preprečevanja samomora ter premagujemo stigmo povezano s samomorilnim vedenjem. Cilj akcije je, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. V lanskem letu smo presegli cilj ter skupno prevozili dolžino, s katero bi lahko kar osemkrat obkrožili Zemljo. Vabimo vas, da se pridružite akciji in tudi letos s svojimi prevoženimi kilometri pripomorete k uresničitvi cilja. Več o akciji lahko preberete na spletni strani IAM in Facebook dogodku.

Svečka v podporo, spomin in kot upanje

V sodelovanju z Mednarodno zvezo za preprečevanje samomora tako kot vsako leto pozivamo, da na svetovni dan preprečevanja samomora na svojem oknu ob 20. uri prižgete svečko. Gre za gesto v podporo preprečevanju samomora, poleg tega pa svečka gori tudi v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora ter kot upanje za njihove svojce.

Ste v stiski?

Če pri vašem svojcu, znancu ali prijatelju opazite znake ali simptome depresije, jih spodbudite, da poiščejo strokovno pomoč. Na iste vire pomoči se lahko obrnete, če znake ali simptome depresije opazite pri sebi.

Viri pomoči

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu (kliničnemu psihologu ali psihiatru) ali na druge oblike pomoči. Klinični psihologi in psihiatri delujejo v okviru zdravstvenih domov, psihiatričnih bolnišnic in kot zasebni izvajalci s koncesijo ali brez nje. Za nosečnice in ženske po porodu je na voljo seznam s kontakti nekaterih izmed teh strokovnjakov, ki se še posebej posvečajo oziroma so naklonjeni tej populaciji. Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

- dežurnega zdravnika,

- dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,

- reševalno službo (112) ali

- urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01/4750 670).

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na:

TELEFONE ZA POMOČ V STISKI Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

Društvo SoS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (pon-pet med 12. in 22. uro; sob, ned, prazn. med 18. in 22. uro). TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Pomoč je na voljo tudi v kateri izmed svetovalnic v mreži psiholoških svetovalnic Posvet.

Naročanje:

Za prvi obisk našega centra (v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Kopru, Idriji, Mariboru, Zagorju ob Savi ali Novem mestu) nas lahko pokličete na telefonsko številko 031/ 704-707 ali se oglasite osebno na Tržaški 132 (2. nadstropje, soba 224) v Ljubljani v času uradnih ur, ki so vsak delovni dan med 8h in 16h.

Za že naročene kliente svetovalnice delajo vsak delovni dan med 8h in 20h (ne glede na omejen čas delovanja sprejemne pisarne).

Za prvi obisk svetovalnice v Celju ali Laškem pa se lahko naročite na telefonski številki: 031/778-772 (vsak delovni dan med 8. in 15. uro).

Oglejte si tudi