Oceni objavo

Slovenska ustava kot prva na svetu vključuje znakovni jezik

V petek, 4. junija 2021, so poslanci soglasno, brez glasu proti, razglasili ustavni zakon, po katerem se ustava dopolnjuje s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika in hkrati določa, da svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon.

Ustava je tako dobila nov, 62. člen, v katerem piše: "Zagotovljena sta svobodna uporaba in razvoj slovenskega znakovnega jezika. Na območjih občin, kjer sta uradna jezika tudi italijanščina ali madžarščina, je zagotovljena svobodna uporaba italijanskega in madžarskega znakovnega jezika. Uporabo teh jezikov in položaj njihovih uporabnikov ureja zakon. Svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon."

S tem dejanjem bo gluhim, naglušnim in gluhoslepim uveljavljanje enakih možnosti precej olajšano. Po poročanju RTV Slovenija je Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN ob tej priložnosti sporočilo, da so prvi na svetu, ki jim je uspel vpis jezika gluhoslepih v ustavo: "Vpis jezika gluhoslepih v Ustavo RS je na evropski in svetovni ravni edinstven in neprimerljiv dosežek, za katerega smo si v Združenju gluhoslepih Slovenije DLAN aktivno prizadevali zadnji dve leti."

besedilo povzeto po: STA in RTV Slovenija

fotografije: STA, Unsplash, znakovnijezik.si

Oglejte si tudi