Oceni objavo

V Sloveniji po novem šest restavracij z Michelinovo zvezdico

Slovenija se z letošnjim junijem lahko pohvali z novo pridobitvijo. Slednja sicer ni materialne zadeve, ampak izredno pomembna za slovensko kulinariko. Michelinova priznanja bo tako od danes naprej nosilo kar šest restavracij. Najvišjo priznanje, dve Michelinovi zvezdici, je prejela Ana Roš iz Hiše Franko. 

 

Po eno Michelinovo zvezdico pa so prejeli Hiša Denk iz Kungote, Pri Lojzetu iz Vipave, Vila Podvin iz Radovljice, Dam iz Nove Gorice ter Atelje iz Ljubljane. 

 

Vsi prejemniki Michelinovih priznanj:
DVE ZVEZDICI je prejela
Hiša Franko (Kobarid, kuharska mojstrica Ana Roš) 

 

ENO ZVEZDICO so prejeli:
Hiša Denk (Kungota, kuharski mojster Gregor Vračko), 

Pri Lojzetu (Vipava, kuharski mojster Tomaž Kavčič), 

Vila Podvin (Radovljica, kuharski mojster Uroš Štefelin), 

Dam (Nova Gorica, kuharski mojster Uroš Fakuč), 

Atelje (Ljubljana, kuharski mojster Jorg Zupan). 

 

In kaj pravzaprav pomenijo Michelinove zvezdice? 
TRI ZVEZDICE – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja, 
DVE ZVEZDICI – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek, 
ENA ZVEZDICA – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka, 

 

 

Poleg prejetih zvezdic je Michelin oziroma Michelinov gastronomski vodnik podal priznanja tudi za BIB GOURMAND (ocenjeno dobro razmerje med ceno in kakovostjo), kjer je priznanje prejelo devet slovenskih restavracij ter za THE PLATE MICHELIN (ocenjeno  za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok), kjer je priznanje prejelo 37 slovenskih restavracij. 

 

BIB GOURMAND priznanje so prejeli: 
Gostišče Grič (Horjul), 

Jožef (Idrija), 

Evergreen (Smlednik), 

Etna (Divača), 

Na Gradu (Ljubljana), 

Ruj (Dol pri Vogljah), 

Gostilna Repovž (Šentjanž), 

Rajh (Murska Sobota), 

Mahorčič (Rodik). 

 

THE PLATE MICHELIN priznanje so prejeli: 

MAK (Maribor), 

Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), 

Danilo (Škofja Loka), 

JB (Ljubljana), 

Gostilna Krištof (Kranj), 

AS (Ljubljana) 

B-Restaurant (Ljubljana), 

Maxim (Ljubljana), 

Separé (Ljubljana), 

Sushimama (Ljubljana), 

Harfa (Ljubljana), 

Vander (Ljubljana), 

Monstera Bistro (Ljubljana), 

Valvas'or (Ljubljana), 

Shambala (Ljubljana), 

Strelec (Ljubljana), 

CUBO (Ljubljana), 

Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), 

Julijana (Bled), 

Pikol (Nova Gorica), 

Calypso (Nova Gorica), 

Hiša Krasna (Sežana), 

Gredič (Dobrovo v Brdih), 

Galerija okusov (Petrovče), 

Pavus (Laško), 

Gostilna Francl (Celje), 

Hiša Fink (Novo mesto), 

Otočec Castle (Otočec na Krki), 

Gostilna Vovko (Brusnice), 

Gostilna za Gradom (Koper), 

Marin (Izola), 

Hiša Torkla (Izola), 

Stara Gostilna (Piran), 

Sophia (Portorož), 

Rizibisi (Portorož), 

Ošterija Debeluh (Brežice), 

Sedem (Maribor).

 

 

Michelinovi kritiki (tuji obiskovalci) so obiskali slovenske restavraciji in ocene so podali na podlagi naslednjih kriterijih: 

  • kakovost uporabljenih sestavin,
  • mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik,
  • osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji,
  • vrednost za denar,
  • doslednost med različnimi obiski.

Oglejte si tudi