Oceni objavo

Zaključna prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna

Znani so najlepši in najgostoljubnejši v letošnji vseslovenski akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019. Akcija Turistične zveze Slovenije (TZS), ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca, se je končala v novembru.

Tudi letos so se vsi pomembnejši turistični dogodki v Sloveniji združili pod eno streho – na Dnevih slovenskega turizma v Ljubljani. Začeli so se v ponedeljek, 11. novembra, in se končali z osrednjim turističnim dogodkom v sredo, 13. novembra. Turistična zveza Slovenije je podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru omenjenega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019.

»Tekmovanje, ki poteka že od leta 1991 in je bilo tokrat že osemindvajsetič, je zastavljeno zelo širokopotezno, saj v njem sodelujejo večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, mestna, trška in vaška jedra, kampi in glampingi, mladinska prenočišča, tematske poti in Petrolova prodajna mesta. Zaradi tako široke zasnove tekmovanja lahko neskromno povem, da se je tudi zaradi tega tekmovanja in seveda vseh sodelujočih v njem turistična ponudba v Sloveniji občutno izboljšala, postala raznovrstnejša, veliko bolj kakovostna in predvsem usmerjena k ohranjanju dobrih odnosov med ljudmi ter k ohranjanju narave in naše raznolike dediščine,« je v uvodnem nagovoru na slovesni podelitvi priznanj dejal Pavle Hevka, predsednik TZS. Poudaril je izjemno delo številnih prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki leta in leta brez plačila prispevajo svoj delež pri rasti in razvoju slovenskega turizma.

Kako pomembno – hkrati pogosto skrito očem javnosti – je delo prostovoljcev v turističnih društvih in zvezah, je poudaril tudi Franc Vesel, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS.

Letos se je na državno tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna uvrstilo:

  • 90 mest in krajev,
  • 18 kampov in glampingov,
  • 7 mladinskih prenočišč,
  • 28 tematskih poti in
  • Petrolovi bencinski servisi.

Priznanja so prejeli najbolje ocenjeni v kategorijah mest, turističnih, zdraviliških in izletniških krajev, mestnih, vaških in trških jeder, mladinskih prenočišč, kampov, glampingov, tematskih poti in Petrolovih bencinskih servisov ter seveda zmagovalci spletnega glasovanja.

Zmagovalci akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019

Letošnji zmagovalci: Med večjimi mesti je Velenje, srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Črna na Koroškem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi pa Parku Škocjanske jame. Priznanje za najlepše urejeno jedro so prejeli: Novo mesto za Glavni trg z okolico (mestno jedro), Rateče (vaško jedro) in Kanal za Trg Kontrada (trško jedro). Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje. Naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera. Najbolje ocenjen Petrolov servis je BS Mengeš Kamniška. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripada Velenju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Izoli med turističnimi kraji.

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2019 po posameznih kategorijah

Bencinski servisi Petrol

Tretje mesto je zasedel BS Planina pri Sevnici. Priznanje sta prevzeli Maja Mazej in Marija Polevek. Po priznanje za drugo mesto, ki ga je dobil BS Dul AC jug, sta prišla Aleksander Bratanič in Tadej Žibert. Najboljši med petrolovimi bencinskimi servisi pa je bil BS Mengeš Kamniška, katerega priznanje sta prevzela Maja Kocjančič in Mitja Planinšek.

Naj tematska pot

Priznanje za tretje mesto sta prejeli kar dve tematski poti in sicer Pot močvirskih škratov na Mali plac, katere priznanje je prevzela Nina Peče Grilc, in Krožna pot vojaške zgodovine, katere priznanje je prejel direktor Janko Boštjančič. Na drugo mesto se je uvrstila Pot kulturne dediščine Žirovnica in priznanje za 2. mesto je prejela Petra Kržan, turistična vodnica z Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica. Zmagovalna tematska pot je Učna pot Škrata Bisera. Po priznanje sta prišla Franc Špegel in Ana Žerdoner, oba iz Turističnega društva Vinska gora.

Mladinska prenočišča

Priznanja za to kategorijo je podelila Karmen Burger, generalna sekretarka TZS. Tretje mesto je pripadlo nastanitvi Hostel Ars Viva, priznanje zanj je prejel Benjamin Žnidaršič. Drugo mesto je zavzel Hostel Pekarna Maribor, priznanje je šlo v roke Andreju Guliču. Ponovno pa je prvo mesto zasedel MCC Hostel Celje, čigar priznanje je prevzel vodja hostla, Klemen Sagadin.

Glampingi

Glamping Sončna dolina Bioterme Mala Nedelja je zavzel 3. mesto, priznanje je šlo v roke Tjaši Magdič. Na drugo mesto se je uvrstila Gozdna vasica Theodosius, po priznanje je prišla Andreja Škrlj. Priznanje za prvo mesto, ki je pripadlo Glamping Olimia Adria village, pa sta prejela Valentina Romih in Lan Pušnik. ki sta čez poletje zaposlena v omenjenem glampingu in skrbita, da so gostje vedno zadovoljni.

Kampi

Na tretje mesto se je uvrstil Kamp Koren Kobarid, ki je najstarejši kamp v dolini reke Soče. Po priznanje je prišla Lidija Koren. Drugi najboljši kamp je Camping Bled, katerega priznanje je prevzela direktorica podjetja Sava turizem d. d., Mojca Krašovec. Kamp Danica Bohinjska Bistrica je letos ponovno zasedel prvo mesto. Priznanje sta prevzela Milena Košnik, vodja strokovnih služb in Boštjan Mencinger, predsednik Turističnega društva Bohinj. Zmagovalni kamp je tudi del nedavno nagrajene zgodbe o odgovornem turizmu, ki jo je kot destinacija prejel na londonski turistični borzi.

Vaško jedro

Kamna Gorica, oziroma kar gorenjske Benetke, je zavzela 3. mesto, priznanje pa je šlo v roke predsedniku Krajevne skupnosti Kamna Gorica, Dušanu Betonu. Kot drugo najlepše vaško jedro je komisija izbrala Šmarje pri Kopru, priznanje za drugo mesto je prejela Ylenia Loredan iz Mestne Občine Koper. Priznanje za prvo mesto, ki ga je dobilo vaško jedro v Ratečah, pa je prevzel podžupan Občine Kranjska Gora, Bogdan Janša.

Trško jedro

Tretje najlepše trško jedro je pripadlo Šentjurju z njegovim Zgornjim trgom. Priznanje je prejel župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Po priznanje za drugo mesto za trško jedro Mežice, je prišel župan Občine Mežica, Dušan Krebel. Prvo mesto pa je pripadlo Kanalu, ki ima prenovljen Trg Kontrada. Po priznanje je prišla Nika Testen iz Turistično informacijskega centra Kanal.

Mestno jedro

Mesto Slovenj Gradec, ki je znano tudi kot glasnik miru, je zasedlo 3. mesto. Po priznanje je prišel župan Mestne Občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler. Na drugo mesto se je uvrstilo mestno jedro Radovljice, katerega priznanje je prevzela Kaja Beton, vodja marketinga na Turistično informacijskem centru Radovljica. Prvo mesto je šlo v roke Dolenjcem, saj je priznanje za najlepše mestno jedro prejel župan Mestne Občine Novo mesto, gospod Gregor Macedoni.

Turistični kraji

Podelitev priznanj za to kategorijo je opravil podpredsednik TZS, Dominik S. Černjak. Kot tretji najlepši turistični kraj je proglašen Bovec, priznanje pa je prevzel župan Občine Bovec, gospod Valter Mlekuž. Drugo mesto je zasedla Izola, ki je bila po spletnih glasovih kar na vrhu lestvice. Po priznanje je prišla predstavnica Občine Izola, Agnese Babič. Prvo mesto pa je tudi letos obdržala Kranjska Gora. Priznanje je prejel podžupan Občine Kranjska Gora, Bogdan Janša.

Izletniški kraji

Tretje mesto je prejela Mojstrana, priznanje je šlo v roke predsedniku Turističnega društva Mojstrana, gospodu Matjažu Podlipniku. Na drugo mesto se je uvrstil kraj Luče, ki se zanaša na svoj gorniško usmerjeni turizem. Priznanje je prejel župan Občine Luče, Ciril Rosc. Za najlepši izletniški kraj pa letos velja Park Škocjanske jame, priznanje je prevzel direktor, Stojan Ščuka.

Zdraviliški kraji

Podčetrtek je po izboru komisije tretji najlepši zdravilniški kraj, po spletnem glasovanju pa tudi najlepši. Priznanje zanje sta prevzela Urban Videtič,  predsednik Krajevne skupnosti Podčetrtek, in brat Jože Strojin iz samostana Olimje. Na drugo mesto so se uvrstile Zreče, priznanje sta prejela župan Občine Zreče, mag. Boris Podvršnik, in izvršna direktorica podjetja Unitur, Barbara Soršak. Rogaška Slatina je dobila 1. mesto v tej kategoriji. Priznanje je prevzel župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

Manjša mesta

Priznanje za tretje najlepše manjše mesto je bilo dodeljeno Mozirju, prevzel ga je župan Občine Mozirje, Ivo Suhoveršnik. Župan Občine Slovenske Konjice, Darko Ratajc, je prišel po priznanje za drugo mesto, ki ga je prejelo mesto Slovenske Konjice. Kot najlepše manjše mesto pa je imenovana Črna na Koroškem, priznanje je prevzela županja Občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak.

Srednja mesta

Tretje mesto je šlo v Postojno, priznanje je prejel župan Občine Postojna, Igor Marentič. Drugo mesto je zasedlo štajersko mesto Ptuj, po katerega priznanje je prišla Nuška Gajšek iz Mestne Občine Ptuj. Za najlepše srednje mesto je proglašeno mesto Slovenj Gradec, priznanje pa je prejel župan Mestne Občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler.

Večja mesta

Priznanje za tretje mesto je šlo v Koper, priznanje je prevzela Ylenia Loredan, predstavnica Mestne Občine Koper. Drugo mesto je pripadlo Kranju, katerega priznanje sta prejela podžupan Občine Kranj, Robert Nograšek, in Manca Strugar, koordinatorka marketinga iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Za najlepše večje mesto v Sloveniji pa je po izboru komisije in številu spletnih glasov zmagalo Velenje, ki je bilo za časa nekdanjega socialističnega sistema t. i. paradni konj urbanizma. Po priznanje je prišla Alenka Rednjak iz Mestne Občine Velenje.

Spodaj si lahko tudi ogledate posnetek z dogodka in še več fotografij.

https://photos.app.goo.gl/4RmUZN5Q1YPWQdjp6

Turistična zveza Slovenije

Oglejte si tudi