Logo MojaObčina.si

Aktualno

Video novica: odštevamo do novega šolskega leta

Ob začetku novega šolskega leta bo Avto-moto zveza Slovenije tudi letos v sodelovanju z avto-moto društvi in s Policijo po vsej Sloveniji izvajala aktivnosti, s katerimi bo voznike in druge udeležence v prometu opozarjala, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti.
AMZS v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji ter Policijo in Zavarovalnico Sava že šesto leto s kampanjo Še 365 dni! udeležence v prometu opozarja, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le v začetku septembra. Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu.S t. i. malo šolo prometa AMZS ob začetku pouka poseben poudarek namenja ozaveščanju, kaj je zavorna pot (kako dolgo pot prevozi avtomobil, preden se ob zaviranju zaustavi), zakaj je pomembna varnostna razdalja, zakaj je pomembna zbranost med vožnjo, zakaj je treba uporabljati otroške varnostne sedeže oziroma varnostni pas ter zakaj moramo biti v prometu previdni, še zlasti kot ranljivejši udeleženci – pešci, kolesarji, skiroisti … Vse to so v začetku avgusta spoznavali tudi otroci v počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje v sklopu prometnovarnostnega dne v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

AMZS super junaki v 14 slovenskih krajih

Obraz kampanje Še 365 dni! so ponovno AMZS maskote Anja, Marko in Zdravko, ki bodo od petka, 27. avgusta, do srede, 1. septembra 2021, z avto-moto društvi v Šempetru pri Gorici, Piranu, Kopru, Puconcih, Markovcih, Dravogradu, Ravnah na Koroškem, Izlakah, Slovenski Bistrici, Mariboru, Slivnici, Žireh, Kranju in Lukovici na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, na prvi šolski dan, 1. septembra, pa bodo s sloganom »Še 365 dni« poudarili, da morajo biti vozniki na otroke v prometu pozorni vse leto.
Tabela: Obiski maskot po Sloveniji
DatumLokacijaDruštvo
27. 8.: 7.30Šempeter pri GoriciGAS Vrtejba
27. 8.: 10.00OŠ Lucija, Fazan 1, PortorožAMD Piran
27. 8.: 11.30Cesta Zore Perello - Godina 1, KoperAMTK Koper
28. 8.: 8.30OŠ PuconciAMD Štefan Kovač
28. 8.: 11.00MarkovciAMD Markovci
30. 8.: 8.30DravogradAMD Dravograd
30. 8.: 9.30Ravne na KoroškemAMD Ravne na Koroškem
30. 8.: 12.30IzlakeAMD Izlake
31. 8.: 9.00Slovenska Bistrica, Trg svobodeAMD Slovenska Bistrica
31. 8.: 11.00MariborMTT Maribor
31. 8.: 12.30SlivnicaAMD Orehova vas
1. 9.: 7.30OŠ ŽiriAMD Žiri
1. 9.: 10.00KranjAMD Kranj
1. 9.: 12.00LukovicaAMD Lukovica


AMZS nasveti za varno vožnjo ob začetku šolskega leta


Nasveti staršem za večjo varnost otrok:
  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.


 Drugim voznikom pa:
  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

vir: AMZS

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi