Oceni objavo

Skupaj varno v novo leto 2023

December kar kliče po prazničnem vzdušju in rajanju, ko se družimo, veselimo in praznujemo. Kljub temu, da se decembru iztekajo še zadnji dnevi, nas čaka še vrhunec tega meseca. Čez nekaj dni se bodo po celotni Sloveniji odvijala silvestrovanja, ob katerih bomo vstopili v novo leto in novim ciljem naproti. Zaključimo leto odgovorno in varno, brez neljubih dogodkov, ki bi pustili grenak spomin na letošnje praznovanje.


Pijan nikoli za volan

V Sloveniji je alkohol prisoten na skoraj vseh praznovanjih, naj si bo to rojstni dan, rojstvo, obletnice, fantovščina, dekliščina ali ob raznih žalostnih dogodkih. Žal pa je pogosto kriv tudi za različne tragične nesreče. Kljub rednemu opozarjanju, še vedno velikokrat beremo novice o tragičnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi. Še posebej se število tovrstnih dogodkov poveča v prazničnih dneh, ko se po celotni Sloveniji odvijajo številna praznovanja. Vsakoletno se organizirajo akcije, preko katerih se javnost obvešča o posledicah, ki se zgodijo zaradi alkohola. Letošnja akcija »Skupaj varno v novo leto« je v ospredje postavilo predvsem nesreče z najhujšimi posledicami, kjer trajnih posledic ne nosijo le povzročitelji in žrtve, ampak tudi njihovi bližnji.

Varno pitje alkohola ne obstaja! Več kot popijemo, večjemu tveganju izpostavljamo sebe, svoje bližnje in druge. 

Čeprav trezni razumemo posledice, ki jih prinaša alkohol, nam le-ta v vinjenem stanju zamegli razum ter vlije dodaten pogum, ki je velikokrat tudi razlog za prehitro vožnjo in neupoštevanje cestno-prometnih pravil. Ravno alkohol in hitrost sta velikokrat najbolj usodna kombinacija. Tudi ko smo trezni, moramo hitrost prilagoditi razmeram, še posebej v času slabše vidljivosti. Z zmerno in spoštljivo vožnjo varujete tudi najbolj ranljive v prometu. 

Zagotovo ste že slišali stavek: »Lahko vozim, nisem veliko pil/pila« ali »pot poznam na pamet, lahko bi jo prevozil z zaprtimi očmi«. Vsakršno pitje alkohola je tvegano, četudi gre le za en kozarček, zato vedno poiščite drug prevoz, če opazite, da je voznik pod vplivom alkohola ali drugih substanc. V promet se vključujte le trezni – tako vozniki in kolesarji, kot tudi pešci. V primeru opitosti, uporabite taksi, avtobus ali kateri drug javni prevoz.

Pri prevozu vedno poskrbite, da ste vi in vaši sopotniki privezani z varnostnim pasom, četudi gre za zelo kratko pot, saj je le-ta rešil že marsikatero življenje.

S svojim nevarnim ravnanjem, kot je vožnja pod vplivom alkohola, ne ogrožate le sebe, pač pa tudi druge. Ne bodite sebični in poskrbite, da se boste ob koncu praznovanja varno vrnili domov k bližnjim, pri tem pa ne boste ogrožali drugih. Tako kot vi, imajo tudi drugi željo po doseganju svojih ciljev. Ne vzemite jim sanj prehitro.


Si pripravljen tvegati trajne poškodbe za trenutek evforije?

Poleg alkohola pa vsako leto pustijo nekaj grenkega priokusa tudi pirotehnični izdelki. V zadnjih letih se izvajajo različne akcije, ki opozarjajo na posledice uporabe pirotehnike. Ravno s tovrstnim ozaveščanjem smo dosegli, da se iz leta v leto uporaba pirotehničnih izdelkov zmanjšuje.

Prihajajo dnevi, ko se nekateri preprosto ne bodo mogli upreti uporabi pirotehnike, vseeno pa je pomembno opozoriti na varno uporabo. 

Pirotehnične izdelke uporabljajte varno, odgovorno in na način, da ne boste ogrožali sebe in drugih. Zvok ob poku je mnogim neprijeten in jim vzbuja strah, nelagodje ter občutek nevarnosti, zato poskrbite tudi, da z uporabo ne motite drugih.

Nepremišljena, in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, o katerih lahko beremo vsako leto, v zadnjih letih pa lahko pogosto vidimo tudi zelo nazorne slike tovrstnih nesreč. »Meni se to ne more zgoditi« je stavek, ki je v naši družbi zelo pogosto prisoten in zagotovo ga je že izrekla tudi katera žrtev pirotehnike. Telesne poškodbe (opekline, poškodbe oči, raztrganine rok,…), ki nastanejo s tovrstnimi izdelki, so pogosto trajne, zato se vprašajte, ali je vredno tvegati za en kratek pok? Dovolj je le ena napaka v določenem trenutku, posledice pa bodo z vami celo življenje. Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe pa vplivajo tudi na vid in sluh.

Pri uporabi pirotehnike moramo biti pozorni na našo okolico – preveriti moramo, da izdelkov ne mečemo tja, kjer je velika verjetnost, da se nahajajo ljudje ali živali, saj jih s tem ogrožamo, povzročimo pa lahko tudi nepopravljivo škodo (opekline, izguba sluha ali vida ipd.). 

V Sloveniji je dovoljeno prodajati le pirotehnične izdelke, ki so opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku in so ustrezno označeni, kar omogoča tudi sledljivost. Nikakor ne kupujte pirotehničnih izdelkov od preprodajalcev, ki nimajo pooblastil za prodajo ali vam ponujajo izdelke, ki niso pravilno označeni. Uporaba neustreznih izdelkov je lahko zelo nevarna, saj ti izdelki večinoma niso testirani, vprašljivi pa so tudi materiali iz katerih so narejeni.

Tudi živali čutijo nelagodje in strah

Z uporabo pirotehnike ne ogrožamo le sebe in ljudi okoli sebe, pač pa s tem vznemirjamo tudi živali – tako domače živali, kot tudi prostoživeče živali v naravi. 

Živali imajo precej bolj izrazite čute, kakor ljudje in nenadni poki jim povzročajo velik in nepotreben stres, pa tudi dolgotrajen strah. Najbolj občutljivi so predvsem psi in konji. Slovenska zavetišča v decembru in januarju beležijo povečano število izgubljenih in pogrešanih psov, kar neposredno povezujejo ravno s pokanjem in drugimi efekti pirotehnike.

Z živalmi sobivamo – spoštujmo jih ter bodimo do njih pozorni in prijazni.


Bodite odgovorni, zakorakajte novim ciljem naproti brez nepotrebnega grenkega priokusa ob letošnjem praznovanju.

Srečno 2023!


(Viri: avp-rs.si, gov.si, policija.si)

Oglejte si tudi