Oceni objavo

Ustava Republike Slovenije v lahkem branju!

Lahko branje je ena izmed vrst prilagojene komunikacije, s pomočjo katere omogočamo dostop do informacij bralkam in bralcem, ki težje berejo oz. razumejo prebrano. Pri petletnem projektu prirejanja Ustave v lahko berljivo obliko so sodelovali študenti in študentke specialne in rehabilitacijske pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, pregledali pa so jo vrhovni sodnik svetnik, strokovnjakinja za lahko branje in testni bralci in bralke (osebe z zmernimi in težjimi motnjami v duševnem razvoju). Projekt je potekal v sodelovanju z Zvezo Sožitje in invalidskim podjetjem Želva.

34 oseb je opravilo več kot 10 tisoč ur prostovoljnega dela in omogočilo, da je najpomembnejši pravni dokument v državi zdaj dostopen vsem. Po petih letih dela vam predstavljamo Ustavo Republike Slovenije v lahkem branju.

Lahko branje je ena izmed vrst prilagojene komunikacije, s pomočjo katere omogočamo dostop do informacij bralcem, ki težje berejo oz. razumejo prebrano. Med tovrstne osebe spadajo osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe s težavami pri branju, osebe z motnjami pozornosti, motorike, zaznavanja, osebe z avtizmom, z govorno jezikovnimi motnjami, pa tudi otroci, starejši in priseljenci. 

Ustava Republike Slovenije je krovni pravni akt, ki ureja vse naše najpomembnejše pravice in dolžnosti. Napisana je v pravniškem jeziku, ki je marsikateremu državljanu nedostopen, zato so jo celovito priredili v lahko berljivo obliko, saj Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov in Zakon o izenačevanju možnosti invalidov predvidevata dostopnost kot pomembno pravico, zato morajo biti dostopne tudi vse informacije. V Lahko berljivi Ustavi Republike Slovenije najdete vseh 176 členov ustave, ki so prirejeni v lahko branje in tudi dodatno vsebinsko razloženi s konkretnimi primeri. V knjigi najdete tudi razlage težjih besed ali besednih zvez, ki se pogosto pojavljajo v besedilu ustave, kot so na primer: Državni zbor, Državni svet, pravice, zakon, državljan, sodnik ipd. Knjiga je namenjena vsem, ki želite Ustavo Republike Slovenije bolje razumeti.

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi