Oceni objavo

Investirajmo v naš planet tudi z ohranjanjem čistih voda

Svetovni dan Zemlje - 22. april 2022

"Investirajmo v naš planet"

Ob svetovnem dnevu zemlje, 22. aprila, bodo v podjetju AquaSystems, ki upravlja Centralno čistilno napravo Maribor (CČN Maribor), največjo v porečju Drave, 20. in 21. aprila zopet odprli vrata učencem osnovnih šol, da pobliže spoznajo pomen skrbi za vode ter ukrepe ravnanja in čiščenja voda. V AquaSystemsu poudarjajo, da je osveščanje o skrbi za čiste vode in o njeni smotrni porabi ena od najkoristnejših naložb, h kateri lahko s svojim ravnanjem prispevamo vsi, če želimo planet Zemljo ohraniti za prihodnje rodove.

 

AquaSystems k skrbi za čisto vodo pristopa zelo odgovorno. Poleg čistilne naprave, ki jo upravlja že vrsto let, spodbuja ljudi k smotrnemu ravnanju z vodo ter k skrbi za zdrav ekosistem Drave in  njenega porečja. »Blaginja  vseh nas je odvisna od skrbne rabe prostora in virov planeta ter od zaščite in obnove njegovih sistemov, ki podpirajo življenje in sposobnosti absorpcije odpadkov. Zavedati se moramo bistvenih koristi, ki jih imamo od narave. Zato moramo poskrbeti za preudarno upravljanje ekosistemov in naravnega kapitala ter ohranjanje njihove vrednosti. V podjetju AquaSystems to počnemo vsak dan znova,« je ob svetovnem dnevu Zemlje izpostavil mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems, upravljavca CČN Maribor.

Ob tem v podjetju Aquasystems poudarjajo, da lahko le usklajeni ukrepi na področju ohranjanja narave, voda in zemlje, pripomorejo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in zmanjševanju onesnaževanja. V nasprotnem primeru ne bomo mogli preprečiti propadanja okolja v katerem živimo. Samo ljudje lahko s svojim znanjem, iznajdljivostjo, tehnologijo in sodelovanjem spremenimo odnos do varovanja planeta ter tako zagotovimo trajnostno prihodnost.

Med ljudmi je še vedno premalo zavedanja, da so naravni viri omejeni. Povprečna štiričlanska družina v Evropi namreč na teden porabi kar 140 tisoč litrov vode. Za kilogram jabolk, ki jih pridelamo, pa je potrebnih kar tisoč litrov vode. Marsikdo ne ve, da se za en liter ustekleničene vode porabi tri litre vode. Če se na dan odpovemo eni skodelici kave, s tem prihranimo kar 40 litrov vode. Za izdelavo »kavbojk«, ki so nepogrešljiv kos oblačila, je potrebno kar 11 tisoč litrov vode.* V tej luči je pomen čiščenje odpadnih voda in varovanje podtalne vodne rezerve kot vir pitne vode še toliko večji.

Podjetje AquaSystems bo v dveh dneh obiskalo več kot 200  osnovnošolcev, ki si bodo ogledali delovanje čistilne naprave ter  se hkrati seznanili tudi s  pomenom ohranjanja čistih voda in s tem našega planeta – planeta Zemlje. Za ohranjanje biotske raznovrstnosti so v zaposleni v AquaSystemsu zasadili  medovite rastline okoli čistilne naprave, ki bodo pripomogle k ohranjanju čebel in žuželk. Tudi sami, vsak posameznik med nami, lahko naredimo veliko za ohranjanje voda in s tem investiramo v naš planet. Pomembno je, da znamo ločevati odpadke in vemo, kaj sodi v odtoke in kaj ne, ter to tudi upoštevamo.

 

Mednarodni dan Zemlje, 22. april, je leta 2009 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z resolucijo A/RES/63/278. Resolucijo je predstavila Bolivija, podprlo pa jo je več kot 50 držav članic. Omenjena resolucija priznava, da so "Zemlja in njeni ekosistemi naš dom" in da "je treba spodbujati harmonijo z naravo in Zemljo". Osrednje geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje je «Investirajmo v naš planet!«Svetovni dan Zemlje se vsakoletno obeležuje v več kot 192 državah. Koordinira ga globalna mreža Dneva Zemlje.

 

 

V prilogi sporočila za javnost: fotografije Centralne čistilne naprave Maribor in fotografije z dneva odprtih vrat

 

Več informacij:

mag. Leon Lozar, direktor podjetja AquaSystems: leon.lozar@aquasystems.si, 02 450 37 81


    Oglejte si tudi