Logo MojaObčina.si

Aktualno

Ali lahko trgovci podaljšajo rok uporabe živila?

Prejeli smo naslednje vprašanje potrošnika: "V trgovini sem naletel na izdelke v vozičku, označene s kar velikim popustom, in ugotovil, da jim je rok uporabe že potekel. Na to sem opozoril prodajalca, ki mi je odgovoril, da so rok uporabe podaljšali za en mesec in da je to dovoljeno. Ali je to res?"
Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranaih živil določa, da datuma uporabe in datuma minimalne trajnosti ni dovoljeno podaljševati, živilo, ki mu je potekel datum uporabe, pa ne sme biti v prometu.

V nadaljevanju pa omenjeni pravilnik dovoljuje, da je živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, lahko v prodaji ob upoštevanju posebnih pogojev:

  • nameščeno mora biti na posebnih prodajnih policah,
  • pretečeni datum minimalne trajnosti mora biti jasno, vidno in nedvoumno označen.

Kaj je datum minimalne trajnosti?

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami "uporabno najmanj do." S takšno navedbo so označena živila z dolgim rokom uporabe, ki so predpakirana in predelana. Prodajajo se na policah na sobni temperaturi (konzerve, različne moke, kaše, riž, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga, globoko zamrznjena živila).

Ob pravilnih pogojih shranjevanja in uporabe, navedeni so na embalaži, so ti izdelki uporabni tudi po navedenem datumu uporabe, če se pravilno shranjujejo tudi po odprtju in uporabi doma.
V zgoraj opisanem primeru se je trgovec odločil, da bo po znižani ceni prodal predpakirane izdelke z datumom minimalne trajnosti po preteku roka uporabe, a očitno tega ni pravilno in pregledno označil, prodajalca pa ni obvestil oziroma poučil, da se roka uporabe ne sme podaljševati.
Pred nakupom takega izdelka se mora potrošnik prepričati, da embalaža ni poškodovana, umazana ali kaže kakršne koli znake pokvarljivosti, na primer napihnjenost ipd. Trgovec, ki daje tak izdelek v prodajo, nosi vso odgovornost za užitnost in varnost izdelka.
Predpakirana živila z navedbo "uporabno najmanj do" lahko tudi doma uporabljamo po pretečenem roku uporabe, a moramo natančno upoštevati navodila proizvajalca za pravilno shranjevanje pred odprtjem in po njem.
Datum uporabe: oznaka "porabiti do"

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami "porabiti do" in tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabe.
Če je živilo označeno z navedbo "porabiti do" (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki ter podobni izdelki iz hladilnika), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje.

Patogeni organizmi namreč niso vedno vidni na površini, prav tako ni nujno, da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najbolj pogostimi in niso nedolžne. Izdelke, pri katerih je rok uporabe označen z navedbo "porabiti do", moramo nujno hraniti tako, kot je navedeno na embalaži, le tako bodo živila res uporabna do zapisanega datuma. Po odprtju jih čim prej vrnemo v hladilnik in jih ne puščamo zunaj, saj se začnejo hitro kvariti.

Avtorica: Marjana Peterman

vir: spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi