Oceni objavo

Novi boni in razlika z lanskimi turističnimi boni

Od 16. 7. 2021 do konca leta 2021 je mogoče koristiti nove bone, in sicer na področju gostinstva, turizma, športa in kulture. Z unovčenjem bonov boste tako lahko podprli:

  • organizatorje in izvajalce koncertov, gledaliških, lutkovnih, cirkuških in kinematografskih predstav, različnih razstav,
  • organizatorje in izvajalce izobraževanj, izpopolnjevanj in usposabljanj na področju kulture in umetnosti (kot so tečaji igranja klavirja in drugih glasbil, petja, plesa, fotografije, šole risanja, igre in podobno),
  • knjigarne in naravne parke.

Upravičenec do bona21 je oseba, ki je imela na dan 30. 6. 2021 prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, in sicer vsaka polnoletna oseba in oseba, ki bo v letu 2021 izpolnila pogoj polnoletnosti, v višini 100 EUR, mladoletna oseba pa v višini 50 EUR. Bon bo mogoče koristiti pri tistih ponudnikih, ki so oziroma bodo na dan unovčitve bona vpisani v Poslovni register Slovenije in ki imajo kot glavno dejavnost registrirano eno izmed zakonsko predpisanih SKD dejavnosti. Pri tem je potrebno opozoriti, da se lahko bon unovči le za plačilo tiste opravljene storitve, ki sodi pod zakonsko predpisane SKD dejavnosti, ne pa tudi za morebitne ostale, ki jih ima ponudnik opredeljene v ustanovitvenem aktu.

Boni so del vladnih ukrepov za pomoč tistim delom gospodarstva, ki so ga omejitve za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom najbolj prizadele. Torej tudi za kulturni in ustvarjalni sektor, v katerem je dejavnost med epidemijo covida-19 zaradi narave dela v veliki meri zamrla.

Skoraj vse je enako kot lani:

  • Upravičenci novega bona (BON 21), ki so osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 30. 6. 2021, bodo tudi letos lahko bone unovčili pri ponudnikih povsem enostavno, z osebnim dokumentom.
  • Bon bo mogoče unovčevati po delih in ga prenašati na drugo osebo enako kot lani.

Bon je prenosljiv med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Niso pa prenosljivi med npr. brati in sestrami, bratranci in sestričnami, sodelavci, sosedi ipd.

  • Za prenos bona in unovčevanje bonov mladoletnih oseb bo spet potrebno izpolniti obrazec.
  • Oba bona veljata do 31. 12. 2021.

Ključni razliki med turističnim bonom in novim bonom (BON21):

  • Vrednost turističnega bona BON20 za odrasle je 200 eur, za mladoletne pa 50 eur. Vrednost BON21 za odrasle je 100 eur, za mladoletne pa 50 eur.
  • Turistični bon je mogoče porabiti za nočitev in za nočitev v zajtrkom. BON21 je mogoče porabiti za turistične, gostinske, športne in kulturne storitve. Podroben seznam dejavnosti je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS.

Poudarjamo, da ponudniki storitev NISO dolžni sprejemati bonov, zato je priporočljivo, da se predhodno pozanimate, ali določen ponudnik sprejema bone. Ponudnik ima pravico, da za BON21 določi najnižji možni znesek, ki ga je mogoče plačati z bonom. Nov BON21 se unovči z izpolnitvijo ustrezne izjave.

Vse dodatne informacije dobite na spletni strani Finančne uprave, na številki 08 200 1005 ali na elektronski naslov bon.info@gov.si

povzeto po spletnih straneh: Ministrstvo za kulturo, Tržni inšpektorat RS in FURS

Oglejte si tudi