Oceni objavo

Ste izčrpani in brez energije?

Energija je ključni vir za produktivno življenje. Ko smo izčrpani in brez energije, smo tudi brez volje in motivacije. Vse se nam zdi pretežko, preveč zahtevno. Kaj lahko naredimo?

 

Naše telo je narejeno tako, da rabi stalno obnavljanje energijskih zalog.  Ljudje rabimo štiri neločljivo povezane, a hkrati ločene vire energije: telesno, čustveno, mentalno in duhovno. Tokrat se bom osredotočil na dvig telesne energije.

 

Na prvo mesto bom postavil spanje. Stari slovenski pregovor ima še kako prav, ko pravi, da je span'c boljši kot žgan'c.

 

Kje »krademo čas«, ki nam ga kronično primanjkuje? Jasno, pri spanju. Nepres­panost in pomanjkanje spanja močno vplivata na naše možgane, ki nato vpli­vajo na vse ostalo. Spanje vpliva na celotno delovanje našega telesa, vključno s telesno zmogljivostjo, metabolizmom, delovanjem imunske­ga sistema in toleriranjem stresa.

 

Spanje je osnovni predpogoj vrhunske energije. Če niste dobro spali, je malo možnosti, da boste produktivni. No, na srečo je za večino ljudi to pravzaprav najlažje rešljiv problem. Izvajanje naslednjih štirih nasvetov je odlično izhodišče.

 

1.       Osnovna spalna higiena

Čeprav ste slišali že mnogokrat, vseeno ponovimo. Zadnji obrok hrane naj bo vsaj dve uri pred spanjem. Poskrbite, da bo vaša spalnica hladna in popolnoma temna. Odstranite vse vire svetlobe. Izogibajte se kave po 14:00. Pred spanjem izpraznite vaše misli in si zato zapišite vse, kar imate v mislih in kaj morate naslednji dan narediti.

 

2.       Sproščanje čez dan

Poskrbite, da tudi čez dan trenirate spanje, kar pomeni, da se načrtno sproščate. Vsi želimo bolje spati, vendar redko vadimo spanje. Postanite dobri pri sproščanju čez dan. Najlažje to dosežete z meditacijo in/ali treningom dihalnih vaj.

 

3.       Devet ur v postelji za osem ur spanja

Spanje ima svoje specifike o katerih lahko preberete v knjigi Uspešni pod pritiskom. Ena od teh je, da gre spanje skozi redne cikle, ki vključujejo tudi budno stanje. Čas preživet v postelji ni enak času spanja. Se želite zbuditi spočiti ob 6. uri zjutraj? Potem bodite v postelji ob 21. uri.

 

4.       Sprostite vaše možgane in živčni sistem pred spanjem

Nič ni hujšega kot ležati v postelji in poskušati zaspati, ko to ne uspeva zaradi povečanega nivoja kortizola in adrenalina, ki teče po žilah. Poskrbite, da se telo znebi teh dveh hormonov. Kako?

Vroča prha. Dihalne vaje. Savna. Pisanje dnevnika - če omenim samo štiri najbolj učinkovite.

 

Verjamem, da vam bodo ti nasveti pomagali bolje spati.

 

V svoji najnovejši knjigi Uspešni pod pritiskom vam predstavljam številne ideje, veščine in tehnike, ki jih lahko uporabite za dvig energije. Dodatne informacije dobite na: https://www.uspesnipodpritiskom.si/  Knjigo lahko naročite na: https://proacta.si/izdelek/uspesni-pod-pritiskom/

 


 

Oglejte si tudi