Oceni objavo

Brezskrbno in varno uživanje v sončnih dneh

Končno smo dočakali bolj sončne dneve, ki smo jih ob vseh padavinah že komaj čakali. Čeprav je zaščita pred soncem pomembna tudi ob bolj oblačnih dneh, je v sončnih dneh še toliko bolj pomembna, zato ne smemo pozabiti na nanos kreme ali drugih izdelkov, ki nas ščitijo pred soncem. Eden ključnih dejavnikov, na katere moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne kreme je zagotovo zaščitni faktor pred soncem – SPF (angl. Sun Protection Factor).

O tem, da izpostavljenost soncu poškoduje kožo (porjavitev, opekline) in povzroča staranje, pigmentne madeže in raka, čivkajo že ptički, zato tega ne bomo še enkrat posebej poudarjali, ampak vam bomo v nadaljevanju predstavili kako deluje zaščitni faktor, saj boste ob ustreznem razumevanju in pravilni uporabi lahko svojo kožo primerno zaščitili ter ohranili mladostni videz.

Eden ključnih dejavnikov, na katere moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne kreme je zagotovo zaščitni faktor pred soncem – SPF (vir: unsplash.com - Onela Ymeri)

Zmotno je mišljenje, da višji SPF pomeni tudi višjo zaščito, SPF nam namreč pove, za koliko časa bo izdelek zaščitil našo kožo oziroma koliko časa traja zaščita, medtem ko je razlika v sami zaščiti precej manjša. Višji kot je SPF, dalj časa bo izdelek ščitil našo kožo pred soncem. Izdelki za zaščito pred soncem delujejo tako, da obsorbirajo, odbijajo ali razpršijo UVB žarke, preden dosežejo kožo ter povzročijo poškodbe. Seveda se moramo zavedati, da nobena krema ne nudi 100 % zaščite naši koži, vseeno pa je zaščitni faktor zelo visok.

  • SPF 10 nas zaščiti pred približno 90 % UVB žarkov
  • SPF 15 nas zaščiti pred približno 93 % UVB žarkov
  • SPF 30 nas zaščiti pred približno 97 % UVB žarkov
  • SPF 50 nas zaščiti pred približno 98 % UVB žarkov


Izbira ustreznega SPF je odvisna predvsem od vaše kože, dolžine izpostavljenosti soncu ter aktivnosti, ki jo boste izvajali. Da lahko izberete optimalno zaščito za vašo kožo je najprej potrebno vedeti, kako se vaša koža obnaša brez zaščite pred soncem oziroma v kolikšnem času vaša koža pordi. V kolikor bo vaša koža ob nezaščiteni izpostavitvi soncu pordela že po 5 minutah, morate ta čas pomnožiti z zaščitnim faktorjem oziroma SPF. Torej v primeru, da uporabimo izdelek s faktorjem 30, nam bo izdelek nudil zaščito 150 minut (5 minut x faktor 30 = 150 minut). V primeru, da bi uporabili faktor 50 pa bi bili zaščiteni 250 minut. Po enakem principu si nato izračunate čas zaščite glede na čas pordelosti vaše kože ob nezaščiteni izpostavitvi soncu.

Za optimalno zaščito je potrebno kremo oziroma izdelek nanesti po vsakem kopanju (npr. v bazenu ali morju), čeprav na izdelku piše, da je vodoodporen, prav tako je potrebno pogosteje nanašanje v primeru prekomernega potenja, saj s tem poskrbimo, da ostaja nivo zaščite naše kože ves čas enak. V splošnem pa je priporočljivo, da se izdelke za zaščito pred soncem nanaša približno na vsaki dve uri, ne glede na višino zaščitnega faktorja, ki ga uporabljamo.

Kožo moramo zaščititi v vseh letnih časih

Zaščita kože pred soncem je ključnega pomena za ohranjanje njenega zdravega in mladostnega videza (vir: pixabay.com - chezbeate)

Ne smemo pa pozabiti, da je uporaba sončnih krem pomembna skozi vse leto in ne zgolj ob sončnih dneh. Sonce oddaja različne vrste UV žarkov ne glede na vreme – tudi na popolnoma oblačen dan nas lahko doseže do 40 % škodljivega UV sevanja. Najpogosteje lahko beremo o UVA in UVB žarkih, ki imajo različne valovne širine in zato različno delujejo tudi na našo kožo, oboji pa vplivajo tudi na morebitni razvoj raka.

UVA (A je angleška kratica za »aging« - staranje): povzročajo staranje kože, pigmentacijo ter alergijo na sonce. Ti žarki učinkujejo tudi ob oblačnih dneh, ko sonca ne vidimo in segajo do globljih plasti kože ter poškodujejo gradnike, ki našo kožo ohranjajo mladostno in zdravo.

UVB (B je angleška kratica za »burning« - žgati/opeklina): povzročajo opekline in porjavelost kože, kar je pokazatelj poškodovane kože.

Tako UVA kot UVB žarki igrajo vlogo v nastanku kožnega raka, zato je pomembno, da svojo kožo vsakodnevno ustrezno zaščitimo z uporabo krem ali drugih izdelkov z zaščitnim faktorjem, ne glede na to ali je zunaj sončno ali oblačno vreme. Če je možno uporabimo izdelke, ki nas ščitijo tako pred UVA kot tudi pred UVB žarki.

Kožo moramo zaščititi v vseh letnih časih (vir: pixabay.com - kaboompics)

Zaščita kože pred soncem je ključnega pomena za ohranjanje njenega zdravega in mladostnega videza, ne glede na vremenske razmere. UV žarki povzročajo številne poškodbe, od sončnih opeklin do staranja kože in povečane možnosti za razvoj kožnega raka. Zato je uporaba krem z zaščitnim faktorjem (SPF) nepogrešljiva. Pravilna in redna uporaba kreme z ustreznim SPF nam bo omogočila, da uživamo v sončnih dneh brez skrbi za škodljive posledice UV sevanja.

Ne smemo pozabiti, da nas sonce lahko poškoduje tudi skozi oblake, zato je zaščita nujna skozi vse leto. Redno nanašanje kreme, tudi po kopanju in v primeru potenja, bo poskrbelo, da bo nivo zaščite vedno optimalen. Zdravje naše kože je v naših rokah. Uporabljajmo kreme z zaščitnim faktorjem vsak dan in poskrbimo, da bomo sončne dni preživeli varno.

Oglejte si tudi