Oceni objavo

Pomen duševnega zdravja v znanstvenoraziskovalni sferi

Tematika duševnega zdravja med raziskovalkami in raziskovalci je izjemnega pomena, saj se glede na podatke svetovnih raziskav, objavljenih v prestižni reviji Nature, s težavami v duševnem zdravju sooča več kot 80 % mladih na začetku raziskovalne kariere. V društvu Mlada akademija verjamejo, da je pomembno, da o tej problematiki spregovorimo, naslovimo izzive in s skupnimi močmi ozavestimo ponujene rešitve ter na tak način poskrbimo za prvi korak ozaveščanja in izobraževanja tako njihovih članov kot tudi javnosti. V društvu Mlada akademija v ta namen v sklopu mednarodnega dneva duševnega zdravja na univerzah med 3. in 5. marcem 2021 organizirajo dogodek, ki bo naslovil tematiko duševnega zdravja doktorskih študentk in študentov ter raziskovalk in raziskovalcev na začetku kariere ter z njim povezane izzive.

Program bo vključeval predavanja domačih in tujih strokovnjakov s področja duševnega zdravja, delovne izčrpanosti in fizičnih posledic vztrajne duševne stiske. V sodelovanju s programom OMRA bodo udeleženkam in udeležencem ponudili več delavnic, s katerimi bodo omogočili postopno ozaveščanje in naslavljanje problematike ter ponudili orodja uspešnejšega soočanja z vsakodnevnimi izzivi. V program so vključili tudi okrogli mizi: »Duševno zdravje pri doktorskih študentih in raziskovalcih na začetku kariere« in »Izzivi in priložnosti v odzivu na pandemijo COVID-19 in s tem povezanim delom od doma ter brisanjem delovnega časa«. S povabilom strokovnjakinj in strokovnjakov ter deležnikov edinstveno udeleženih v tematiki obeh okroglih miz želijo spodbuditi dialog in opozoriti na specifičnost problematike gledane z različnih zornih kotov.

Več informacij najdete v dokumentu in na spletni strani društva Mlada akademija, kjer bodo v kratkem objavili tudi program in povezavo za prijavo na delavnice.

vir: Univerza v Ljubljani

Oglejte si tudi