Oceni objavo

''Pametne'' testenine za bolj trajnostno pakiranje

Pakiranje živil je mogoče optimizirati na različne načine. Rezultati zadnjih raziskav namreč ocenjujejo, da pri predpakiranih živilih približno 25 % prostora ostaja neizkoriščenega. Z bolj učinkovito izkoriščeno embalažo je mogoče pomembno zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida, poleg tega pa se na ta način lahko zmanjša tudi stroške proizvodnje in transporta.

Testenine so primer živila, kjer je lahko do 60 % pakiranja neizkoriščenega. Čeprav so testenine različnih oblik zahtevnejše za pakiranje, pa določene oblike testenin zadržijo več omake in s tem izboljšajo kulinarično izkušnjo, zato so jim naklonjeni tudi potrošniki. Raziskovalci so ta problem naslovili z inovativno tehnologijo, pri kateri so testenine pred kuhanjem ravne in ekonomične za pakiranje, ob kuhanju pa se spremenijo v obliko za katero so bile predhodno ''programirane''. Med proizvodnjo testenin s pomočjo gumijastega silikona na eno stran testenin odtisnejo vzorec, ki kasneje vpliva na obliko testenin. Majhni kanalčki, ki nastanejo ob odtisu namreč zmanjšajo absorbcijo vode na tej strani, zaradi česar se stran brez odtisa hitreje skuha kar vodi do spremembe oblike. S spreminjanjem vzorca in globine kanalčkov lahko proizvajalec nadzoruje obliko testenin v smeri kot želi.

Sama tehnologija ni omejena le na testenine, so pa le te odličen primer, saj vsebujejo škrob, ki se med kuhanjem zakleji, kar ohrani njihovo obliko tudi med ohlajanjem.

 vir: NUTRIS

Oglejte si tudi