Velika noč že trka na vrata in številne domove bodo ponovno krasili najrazličnejši pirhi ter ostala velikonočna dekoracija. Pri pripravi pirhov pa nam najpogosteje zagodejo jajca, ki med kuhanjem popokajo. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kako se lahko izognete počenim jajcem ter kako lahko vaše pirhe letos obarvate z naravnimi barvami.
Kako skuhati popolna jajca?
Pri kuhanju jajc je temperatura ključnega pomena. Ali začnete jajca kuhati v hladni ali vreli vodi je odvisno od tega, kje ste jih imeli pred tem shranjena. V kolikor imate jajca shranjena v hladilniku, je priporočljivo, da jih položite v hladno vodo in nato segrevate do vretja. Čas kuhanja pa nato merite od trenutka, ko voda zavre. Če pa jajca hranite na sobni temperaturi, jih lahko položite direktno v vrelo vodo.
Za pravilno skuhana jajca upoštevajte ustrezen čas kuhanja:
- Mehko kuhano jajce: 3–4 minute
- Poltrdo kuhano jajce: 5–6 minut
- Trdo kuhano jajce: 8–10 minut
Da si boste olajšali delo z lupljenjem pirhov, dajte v vodo nekaj soli. Za vsak slučaj pa je priporočljivo, da date v vodo tudi žlico kisa, kar prepreči, da se beljak izlije v kolikor nam jajce poči.
Obarvajte pirhe z naravnimi materiali
Tradicionalno so jajca barvali z rdečo barvo, saj naj bi ponazarjala Kristusovo kri, v današnjem času pa so na trgovskih policah na voljo številni kompleti za barvanje jajc na takšen ali drugačen način – od navadnih barv do barv z bleščicami ali okraševanje z drugimi dodatki, kot so nalepke, okraski ali materiali, ki pirhom dodajo drugačno strukturo.
Kljub številnim možnostim krašenja velikonočnih pirhov pa je v zadnjih letih vse bolj priljubljeno barvanje pirhov z naravnimi materiali, ki jih najdemo kar doma – rezultat pa so nežne, a čudovite barve, ki prinašajo občutek domačnosti in topline.


Rdeči pirhi – olupki rdeče čebule ali šipkov sok
Za lepo rdečo barvo je priporočljivo, da za eno jajce uporabimo eno skodelico olupkov rdeče čebule in eno žlico belega kisa. Količino olupkov in kisa pa nato prilagodimo količini jajc, ki jih želimo skuhati. Prav tako pa lahko rdečo barvo dosežemo s kuhanjem jajc v šipkovem soku, kateremu dodamo žlico kisa.
Rumeni pirhi – cvetovi ognjiča ali kurkuma
Za naravno rumeno barvo lahko jajca skuhamo v rumeno obarvani vodi, ki jo dobimo tako, da v vodi, ki ji dodamo malo kisa, najprej skuhamo cvetove ognjiča. Uporabimo pa lahko tudi kurkumo, in sicer v vodo dodamo 2-3 žlice kurkume ter žlico kisa. Vse skupaj dobro premešamo in zavremo. Nato v tej vodi skuhamo jajca.
Priporočljivo je, da se uporabi jajca bele barve, saj bo rumena barva na rjavih jajcih zelo slabo vidna.
Zeleni pirhi – špinača, regrat, kopriva ali druga užitna zelenjava, zeleni čaj
V vodi najprej skuhamo izbrano zelenjavo, pri čemer upoštevamo, da za en liter vode uporabimo približno 250 g zelenjave. Vodi dodamo deciliter kisa in vse skupaj kuhamo približno pol ure. Sestavine nato zmešamo s paličnim mešalnikom ter po želji precedimo skozi gazo. V vodi, ki nam ostane nato skuhamo jajca. Za bolj blago zeleno barvo pa lahko uporabimo zeleni čaj.
Modri pirhi – borovnice, rdeče zelje
Modro barvo pirhov lahko dosežemo že s pestjo borovnic, ki jih skuhamo v litru vode. Pomembno je le, da jajc ne pustimo predolgo v vodi, saj imajo borovnice zelo intenzivno barvo, ki lahko prodre tudi v notranjost jajca. Prijetno modro barvo lahko dobimo tudi z rdečim zeljem, ki ga na drobno sesekljamo. Zelje nato v vodi kuhamo približno 40 minut, nato lonec odstavimo in počakamo, da se voda ohladi. Vodo odcedimo in v njej nekaj minut namakamo jajca (odvisno od odtenka, ki ga želimo doseči). Če uporabljamo navadna rjava jajca, vodi dodamo dve žlici kisa.
Vijolični pirhi – sok črnega ribeza ali čaj hibiskusa
Da dosežemo lepe vijolične odtenke lahko uporabimo sok črnega ribeza, in sicer v loncu zmešamo vodo in sok v enakem razmerju ter v tej vodi nato skuhamo jajca. Za nežnejši odtenek vijolične barve pa lahko jajca skuhamo v čaju hibiskusa.
Rožnati pirhi – sok rdeče pese ali maline
Sok rdeče pese ali sok vložene rdeče pese nekoliko razredčimo in v njem skuhamo jajca ter pustimo, da se v tej vodi tudi ohladijo. Za prijeten rožnat odtenek pa lahko uporabimo tudi maline, ki jih skuhamo in jih nato s paličnim mešalnikom zmešamo ter precedimo. Obarvani vodi dodamo žlico kisa ter v njej skuhamo jajca.
Oranžni pirhi – olupki rumene čebule ali rdeča mleta paprika
V vodo dodamo skodelico olupkov rumene čebule ter žlico belega kisa. V tej vodi nato skuhamo jajca. Oranžen odtenek lahko dobimo tudi tako, da v vroči vodi raztopimo nekaj žlic rdeče mlete paprike in nato v tej vodi skuhamo jajca.
Rjavi pirhi - kava
S kavo boste lahko vaša jajca obarvali v čudovite rjave odtenke. Jajca najprej skuhamo ter nato še vroča namočimo v posodi instant kave, kateri dodamo kis. Prav tako lahko rjavo barvo dobimo tako, da jajce kuhamo v precejeni turški kavi – bolj kot želimo temno barvo, močnejša mora biti kava.
Črni pirhi – črni čaj
Da dosežemo zelo temno, skoraj črno barvo, jajce kuhamo v posodi pravega črnega čaja.


Če želimo svojim pirhom dodati še malo umetniškega pridiha pa lahko uporabnimo različne rastline, s katerimi ustvarimo vzorce na jajcih. Postopek je zelo preprost, jajca pa bodo izgledala čudovito. Na jajce položimo rastlino (npr: vejica rožmarina, peteršilj, detelja ali kakšno drugo rastlino) in nato jajce tesno zavijemo v gazo ali hlačno nogavico. Da bo tkanina dobro držala rastlino ob jajcu med kuhanjem, jo na vrhu zavežemo z elastiko ali vrvico. Tako ovita jajca nato skuhamo v izbranem barvilu.
Idej za barvanje pirhov je res neomejeno! Poleg tradicionalnih metod z naravnimi barvili, lahko svoja jajca popestrite z različnimi vzorci, ki jih ustvarite z rastlinami. Vsaka izbira naravnih barv doda unikatno noto in čarobnost vašim pirhom, obenem pa še poudari domačnost in toplino prazničnega vzdušja. Naj bo vaše ustvarjanje pirhov letos še posebej ustvarjalno, saj vam narava ponuja ogromno možnosti, da vsakemu pirhu podarite svojo edinstveno barvo in zgodbo.