Oceni objavo

S hrano ravnajmo spoštljivo

29. september je mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. To je priložnost za razmislek o tem, da lahko vsak posameznik spremeni svoje vsakodnevne navade in gradi bolj trajnostno družbo.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije (SURS) smo v Sloveniji v letu 2020 zavrgli 144 tisoč ton hrane, kar je približno 68 kg na prebivalca. Statistika kaže, da je zavržene hrane od leta 2014, ko smo v Sloveniji začeli meriti količino odpadne hrane, vsako leto več. Na svetovni ravni se po ocenah zavrže 17% celotne proizvodnje hrane, kar skupaj znaša več kot milijardo ton. Poleg tega izgubljena in odpadna hrana predstavlja kar 38% skupne porabe energije v svetovnem prehranskem sistemu.

Skupaj do cilja

Tako na lokalni kot nacionalni in globalni ravni si moramo prizadevati za prehranske sisteme, ki bodo trajnostni, in za uvajanje celostnih pristopov, s katerimi lahko zmanjšamo izgube hrane in kar najbolje izkoristimo hrano, ki jo proizvedemo. Z majhnimi vsakodnevnimi aktivnostmi lahko naredimo veliko - kupujemo manj, ne za vsak slučaj in na zalogo, skuhamo le toliko, kot je treba, obroke skrbno načrtujemo.
Ker lahko vsak od nas prispeva k odgovornejšemu ravnanju s hrano in s tem bolj trajnostni družbi, smo za vas v pomoč in navdih pripravili seznam spletnih orodij, ki se osredotočajo na različne teme, od spodbujanja načrtovanja zdravih obrokov in uporabe neporabljene hrane do preprečevanja in zmanjševanja nastajanja zavržene hrane. Vabljeni, da jih spoznate in preizkusite ter priporočite še komu drugemu!

  • E-načrtovanje obroka, ki pomaga sestaviti ali preveriti obrok oziroma dnevni jedilnik.
  • Načrtovanje tedenskega jedilnika, ki močno poenostavi načrtovanje zdravih in dovolj pogostih obrokov.
  • Volk sit, koza cela: dnevnik zavržene hrane, recepti za manj zavržene hrane in 10 priročnih orodij, ki lahko gospodinjstvom pomagajo pri prizadevanjih za življenje brez zavržene hrane.
  • Prehranski navigator, mobilna aplikacija, ki spodbuja pravilno sestavo obrokov, razporejenih čez dan, s katerimi zaužijemo vse, kar naše telo potrebuje.
  • Veš kaj ješ, mobilna aplikacija, ki prepozna živilo in potrošnika obvesti o njegovi hranilni sestavi.
  • Dnevnik prehrane je mobilna aplikacija za enostavno beleženje obrokov, ki uporabnikom pomaga, da se prehranjujejo bolj zdravo in da se izogibajo prenajedanju.

vir: MOL


Oglejte si tudi