Oceni objavo

Danes je svetovni dan potrošnikov: video

15. marca na pobudo potrošniških organizacij obeležujemo svetovni dan potrošnikov, ki letos v ospredje postavlja boj proti onesnaževanju s plastiko. Ekologi brez meja ugotavljamo, da je zavedanje o problemu plastike končno preraslo okoljska gibanja in organizacije ter pod okriljem evropske pobude #WeChooseReuse pozivamo k preprečevanju nastajanja odpadkov prek ponovne uporabe

Cilj potrošniških organizacij na ta dan je spodbujanje bolj trajnostnih nakupovalnih praks, za kar pa je tudi po mnenju okoljevarstvenikov potrebno ukrepanje odločevalcev in proizvajalcev, ki nosijo največji delež odgovornosti. Zato smo Ekologi brez meja prevzeli vodenje evropske kampanje #WeChooseReuse za Slovenijo, katere slogan je Evropa za več ponovne uporabe. Ob podpori posameznikov in nevladnih organizacijobčin in trajnostnih podjetij želimo vplivati na evropske in nacionalne odločevalce ter apelirati na zamenjavo izdelkov za enkratno uporabo z bolj trajnostnimi sistemi. 

Ekologi brez meja tako nagovarjamo vse omenjene deležnike k podpori in podpisu zaveze, ki jo je med drugimi sprejelo že pet slovenskih zero waste občin. Tokratni poziv je namenjen predvsem ozaveščenim in naprednim trgovcem, ki si že prizadevajo za zmanjšanje količin odpadkov in bi za svoj obstoj v morju plastične konkurence potrebovali sistemsko podporo in ambiciozne cilje za ponovno uporabo. Tako med zahtevami, ki so jih oblikovali v gibanju Break Free From Plastic, najdemo pozive k ekomodulaciji dajatev, spremembi sanitarnih predpisov in spodbujanju k ponovni uporabi na državni ravni.  

Že vse od njenega izuma po drugi svetovni vojni se ukvarjamo z odpravljanjem posledic, ki jih ima plastika na naše okolje in zdravje. Količine odpadkov iz leta v leto naraščajo, očitno rešitev ni v recikliranju: 

  • Ugotovitve projekta Plastika naša vsakdanja kažejo, da se dejanska stopnja recikliranja plastične embalaže v Sloveniji giblje le okrog 33 % in ne okrog 60 %, kot je razbrati iz uradnih evidenc. Na globalni ravni so podatki še bolj neoptimistični, saj smo do danes reciklirali manj kot 10 % vse proizvedene plastike.
  • Ena tretjina plastike, ki naj bi jo v EU reciklirali, je dejansko poslana na drugi konec sveta.
  • Tudi Statistični urad RS obeležuje svetovni dan potrošnikov in opozarja na rast količin odpadne embalaže: “V 2018 je slovensko gospodinjstvo v povprečju proizvedlo 146 kilogramov odpadne embalaže, kar je 11 kg več kot v 2015 in 50 kg več kot v 2011.”

V 21. stoletju je tako napočil trenutek, ko je treba zagrabiti za novo rešilno bilko - ponovno uporabo. Letošnji svetovni dan potrošnikov in kampanja #WeChooseReuse dokazujeta, da gre za zgodovinski trenutek združevanja civilne družbe v boju proti plastičnemu onesnaževanju, od odločevalcev in proizvajalcev pa je odvisno, ali se bomo pozicionirali na pravi strani zgodovine.


vir: društvo EBM, Katja Sreš, 12.3.2021

Oglejte si tudi