Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Zmaga vrhpoljskega orkestra v Krškem

Konec maja je v Krškem potekalo 39. tekmovanje slovenskih godb na 2. in koncertni težavnostni stopnji, ki ga organizira Zveza slovenskih godb. Prav na 2. težavnostni stopnji se je predstavil tudi Pihalni orkester Vrhpolje, ki je v hudi konkurenci dosegel prvo mesto.

Zmagovalec 39. tekmovanja slovenskih godb na 2. težavnostni stopnji je Pihalni orkester Vrhpolje. Tako je odločila petčlanska mednarodna strokovna žirija, katero so sestavljali: Tomaž Habe (Slovenija), Gašper Salobir (Slovenija), Nejc Bečan (Slovenija), Milivoj Šurbek (Slovenija) ter Siegmund Andraschek (Avstrija).

Na priznanem godbeniškem tekmovanju so na 2. težavnostni stopnji nastopili trije orkestri. Poleg Pihalnega orkestra Vrhpolje še Mengeška godba ter Orkester Ave. Vrhpoljski orkester je svoj nastop začel z ogrevalno skladbo, ki je komisija ni ocenjevala, nadaljeval je z obvezno skladbo Jericho, skladatelja Berta Appermonta, ter 1. stavkom Kraške simfonije slovenskega skladatelja Tomaža Habeta. Za konec so izvedli še zahtevnejšo izbirno skladbo Alfreda Reeda, The hounds of spring.

Prepričljiva izvedba mladih glasbenikov, pod vodstvom akademskega glasbenika in dirigenta Matjaža Medena, je navdušila žirijo in si prislužila absolutno prvo mesto. Ker je orkester prejel zlato plaketo s posebno pohvalo, si je s tem zagotovil napredovanje iz 2. v 1. težavnostno stopnjo.

Pihalni orkester Vrhpolje iz leta v leto napreduje, v svoje vrste pa radi sprejmejo tudi nove člane.

Orkestraši po tekmovanju ne počivajo, saj se že pripravljajo na tradicionalni poletni koncert, ki bo letos mednarodno obarvan. Tako vas že vljudno vabijo v petek, 21. junija 2019 ob 20.30 na Glavni trg v Vipavo, da prisluhnete zmagovalnim melodijam mladih glasbenikov. Poleg vrhpoljskega orkestra se bo na vipavskem odru predstavil tudi pihalni orkester iz Švice, pod vodstvom domačina Matica Tomažiča, ki že vrsto let ustvarja in deluje v Švici. Za ljubitelje orkestralne glasbe bo to odlična popotnica v tople poletne dni.

Lara Rojc

Oglejte si tudi