Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Priporočila, ukrepi in nasveti Občine Ajdovščina v času epidemije

V občinah Ajdovščina in Vipava dosledno izvajamo ukrepe proti širjenju koronavirusa. Ob tem poudarjamo, da smo za ustavitev širjenja epidemije odgovorni vsi, zato pozivamo občanke in občane, da ravnajo odgovorno in skladno z navodili pristojnih služb.
OSTANITE DOMA!

Eden izmed najpomembnejših ukrepov je samoizolacija – izogibanje stikov z drugimi. Prekinimo vse oblike druženj – v zaprtih prostorih in na prostem! Gibanje v naravi je priporočljivo, vendar to počnite sami oz. v krogu družine. 

PREPOVEDANA so vsa javna zbiranja in druženja na javnih površinah in objektih.

 

UKREPAJTE!

Ob simptomih, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, pokličite dežurno telefonsko številko ZD Ajdovščina 051 656 831. Če je mogoče, se ob prepoznanih simptomih takoj izolirajte (tudi od najbližjih) in sledite navodilom zdravstvenega osebja.

 

POZIV OTROKOM IN MLADIM

Pozivamo vse učence, dijake in študente, da omejijo vse socialne stike le na daljavo. V trenutni situaciji je najpomembnejše, da so otroci in mladi za nekaj tednov izključeni ne samo iz vrtcev, šol in fakultet, ampak tudi iz vseh oblik druženja ali skupinskih športnih ter drugih aktivnosti. 

 

POZIV DRUŽINAM 

Družine naj se zadržujejo doma ali zunaj na prostem, vendar brez druženja z drugimi. Športne aktivnosti se lahko skupaj z otrokom izvaja na prostem, vendar individualno. Uporaba igral, športnih igrišč in drugih javnih površin (športnih parkov, fitnesov na prostem, skate parkov, work-out parkov ipd.) je prepovedana.

 

Zdravstveni dom Ajdovščina in Zdravstvena postaja Vipava delujeta v spremenjenem obsegu – izvajajo le nujne zdravstvene storitve.

Veterinarske ambulante delujejo samo za nujne veterinarske posege, pred obiskom pokličite dežurne telefonske številke. 

Lekarne delujejo nemoteno, izdaja se vrši preko dežurnih okenc.

 

 

ZAPRTOODPRTO, PRILAGOJENO DELOVANJE

vsi javni objekti

nastanitvene storitve

gostinske storitve

velnes storitve

športno-rekreacijske storitve

kulturne storitve

frizerske storitve

kozmetične storitve

pedikerske storitve

storitve iger na srečo

cvetličarne

prodajalne z živili

prodajalne z medicinskimi pripomočki

prodajalne s programom vrt in kmetijstvo

bencinski servisi

banke

pošta

trafike in kioski

 

 

NAKUPOVANJE

V trgovino po nakupe najnujnejših stvari naj hodijo samo zdrave osebe brez spremstva otrok. Starejši se nakupovanja izogibajte. Upoštevajte socialno distanco in omejevanje števila oseb pri vstopanju v trgovino. Upoštevajte pravila čakanja pred trgovinami.

 

NOVO! TRGOVINA Z DOSTAVO NA DOM

Trgovina Mlinotest izvaja dostavo trgovskega blaga na dom za vse občane občin Ajdovščina in Vipava od srede, 18. marca, dalje. Naročila sprejemajo od 9.00 do 15.00 na telefon: 080 29 22 ali e-pošto: dostava@mlinotest.si. Cene dostavljenega blaga so enake kot v trgovini. 

 

 

POMOČ RANLJIVIM SKUPINAM 

Pomembno je, da ob upoštevanju higienskih standardov pomagamo starejšim in tistim, ki zase ne morejo poskrbeti sami, pri nabavi osnovnih živil, higienskih sredstev ter zdravil. Opozarjamo, da sta storitvi namenjeni socialno ogroženim in pomoči potrebnim občankam in občanom:

  • Letni vrt Na Livadi organizira prevzem in dostavo brezplačnega obroka – naročila sprejemajo na telefonsko številko: 041 573 310.
  •  
  • Rdeči križ Ajdovščina organizira dostavo suhih obrokov in zdravil – naročila sprejemajo na telefonsko številko: 051 430 722.
  •  

POMOČ NA DOMU se izvaja v prilagojenem obsegu. Izvajalci storitev se bodo z vsemi uporabniki individualno dogovorili o izvajanju storitev.

 

 

VARSTVO OTROK NA DOMU – SPREMEMBA

S ponedeljkom, 16. marca, organizira občina varstvo za otroke, katerih oba starša opravljata nujne poklice, na njihovih domovih (v izjemnih primerih na domovih prostovoljcev). Vsi starši, ki bi potrebovali varstvo, pokličite na dežurno telefonsko številko Civilne zaščite: 041 442 701.

 

 

KAKO RAVNATI V ČASU EPIDEMIJE? 

1. Higiena kašlja in kihanja

Dosledno upoštevanje higiene kašlja in kihanja, brez izjeme. Ne dotikajte se oči, nosu in ust.

 

2. Držite razdaljo vsaj meter in pol

Priporočena razdalja med posamezniki, ki velja za vse javne prostore, je meter in pol. Ne stojimo v skupinah in se ne dotikamo drugih. To velja tudi za vrste v trgovinah in na blagajnah.  

 

3. Brez druženja!

Ne zadržujte se v skupinah. Ne obiskujte se na domu. Ne prirejajte zabav ali drugih oblik srečevanj.

 

4. Po nakupih individualno

Po nakupih hodite individualno in ne v parih. Priporočljivo je, da se nakupi izvajajo le za nujne stvari. 

 

5. Zdravila

Če ste kronični bolnik, poskrbite za mesečno zalogo vaših predpisanih zdravil. Občane pozivamo, da recepte za zdravila naročajo preko telefona 05 93 46 230 ali elektronske pošte: info@zd-ajdovscina.si  V vašem e-sporočilu so obvezni podatki: ime in priimek, datum rojstva, vaša telefonska številka, podatek, kdo je vaš osebni zdravnik, in točno informacijo, kaj želite urediti.

Z novo odredbo ministrstva lahko lekarna izda zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje največ enega meseca. Omejitev je tudi pri izdajanju zdravil brez recepta, in sicer v količini enega pakiranja na osebo.

 

6. Delo od doma

Če je mogoče, delajte od doma.

 

7. Brez potovanj

Ne potujte v tujino. Odpovejte tako službena kot zasebna potovanja.

 

8. Razkuževanje osebnih predmetov

Razkužujte vse osebne predmete, ki jih dnevno držite v rokah, oziroma tiste, s katerimi ste v stiku. To so telefoni, tipkovnice, ključi ter predmeti, ki se jih pogosto dotikamo.

 

9. Medsosedska pomoč in solidarnost

Predhodno se dogovorite s svojim sosedom ali prijatelji, da za vas v dneh morebitne karantene poskrbijo za logistično oskrbo z nujnimi potrebščinami, ki vam bodo morebiti pošle.

 

10. Bodite odgovorni!

Ne izkoriščajte nepričakovanega prostega časa za rizična opravila – ne zažigajte vrtnega odpada, ne hodite v hribe, izogibajte se adrenalinskim aktivnostim (gorsko kolesarjenje ipd.) – ne obremenjujte reševalcev z nepotrebnimi intervencijami!

 

 

POMEMBNE TELEFONSKE ŠTEVILKE

Zdravstveni dom AjdovščinaNujna številka ob sumu na okužbo s koronavirusomdežurna telefonska številka (24/7)051 656 831

Civilna zaščita Občine Ajdovščina, 

Civilna zaščita Občine Vipava

Nujna številka za obolele občane in tiste v karanteni, ki potrebujejo materialno pomoč (prehrana, zdravila ipd.)dežurna telefonska številka (24/7)041 442 701
Državni klicni center za informacije o koronavirusuZanesljive informacije v zvezi z novim koronavirusomvsak dan med 8. in 20. uro080 14 04

 

Oglejte si tudi