Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Zaključek tekmovanja za čiste zobe

Zobozdravstvena vzgoja in preventiva iz Zdravstvenega doma Ajdovščina v okviru svoje preventivne dejavnosti organizira in izvaja tudi Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani. To je vseslovenska akcija v katero so vključene vse šole v Sloveniji. Tudi v občini Ajdovščina in Vipava so v to akcijo vključene vse šole, približno 1700 učencev, od prvega do šestega razreda. Sodelujejo tudi varovanci CIRIUS Vipava in oddelek NIS na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. V prilagojeno tekmovanje so vključeni tudi varovanci VDC Ajdovščina in Vipava. Tekmovanje predstavlja dodatno motivacijo v skrbi za pravilno in redno ustno higieno. Namen Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani je učenje pravilne ustne higiene, spodbujanje k uživanju zdrave prehrane in rednemu obiskovanju zobozdravnika/ce.

Tisti učenci, ki so imeli ob vsaki nenapovedani kontroli vedno čiste zobe, so ob zaključku akcije prejeli majhno praktično nagrado. Najboljše razrede in njihove učiteljice, pa smo povabili na prireditev v Dvorano prve slovenske vlade. Na začetku prireditve nas je pozdravil direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina g. Egon Stopar. Nato so nam dijaki 2.Č- Srednje šole Vena Pilona, pod mentorstvom Urške Krečič in Elizabete Bratina, zaigrali predstavo z naslovom Avantura zdravih zobkov. Vsebina predstave je avtorsko delo dijakov in mentoric. Po predstavi je povabljene nagovoril vodja vseslovenskega Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani g. Matej Leskošek. Pohvalil se je, da so po našem modelu začeli s tem tekmovanjem tudi v Estoniji. Nato smo podelili priznanja in nagrade zmagovalnim razredom.

Po prireditvi je sledilo druženje v avli dvorane, kjer so se povabljeni lahko pogostili s češnjami in sladoledom. Iskrena hvala vsem, ki so sodelovali in pomagali. Iskrena hvala tudi vsem spoznorjem in donatorjem ter dijakom 2.č in njihovim mentoricam.

Za dobre rezultate v preventivni dejavnosti je izredno pomembno sodelovanje vseh zaposlenih v zobozdravstvu, dobra komunikacija s starši in šolami, kjer se Zobozdravstvena vzgoja in preventiva izvaja. Zato se na tem mestu zahvaljujemo vsem, ki ste verjeli in verjamete v ta preventivni program in ste prispevali in prispevate, da program tako dobro deluje. Z sodelovanjem bomo dosegli še boljše rezultate in nagrajeni bomo z zdravimi otroškimi nasmehi. Ustno zdravje pomembno za zdravje celotnega organizma. Zdravstveni delavci se s svojim delom trudimo prispevati, ki izboljšanju in ohranjevanju ustnega zdravja. Vendar nismo edini. Najbolj pomembno vlogo pri ohranjanju ustnega zdravja otrok igrajo STARŠI in ostali družinski člani ter sorodniki.

 

Damjana Marc

Zobozdravstvena vzgoja in preventiva

Zdravstveni dom Ajdovščina

 

Oglejte si tudi