Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Nov dosežek kamnosekov Mosta

Od ceste Vrhpolje – Col se po par kilometrih odcepi cesta proti Sanaboru po dolini potoka Bela in naprej proti Beli in Podkraju. Lepa lokalna asfaltna cesta, ki poteka večinoma v senci nanoških gozdov, nas pripelje k zanimivi okrog 8 m visoki in 10 m dolgi kamniti steni na meji med občinama Ajdovščina in Vipava. Steno so kamnoseki Društva Most, ki domujejo v Mančah, izbrali za izdelavo nizkega reliefa z motivom konjske vprege, ki pelje hlodovino iz gozda. Steno so kiparsko oblikovali tako, da so figure in oblike vezane na ravnino, oziroma, od nje odstopajo. Podobe so deloma spojene s podlago oziroma ozadjem, deloma pa izstopajo iz nje. 

Tovrstni nizek relief, v velikosti 6 m krat 2 m, je prvi v Sloveniji. Osnova je bila slika Bojana Kovača, računalniško jo je obdelal in prenesel na steno Matej Štrancar, strokovno je svetoval kipar Jure Smole. Na pobudo Florijana Bajca se je delo začelo leta 2016. Sodelovala je celotna skupina kamnosekov iz Manč, poleg Florijana še Stanko Fornazarič, Matija Repič,  Slavko Likar in drugi. Relief bo zaključen do zime. 

Tokrat se je pregledalo izvedbo in s sodelovanjem Jureta Smoleta, dogovorilo za dopolnitve. Relief bo zanimiva in markantna turistična znamenitost za kolesarje in mimoidoče, ki se bodo odpravili po dolini Bele. 

Silvester Čotar, foto M. Polanc

Oglejte si tudi