Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Teden otroka

"Pravica pravic je pravica živeti, biti otrok za srečo rojen, tata in mamo ob sebi imeti in jima padati veselo v objem.''

Tako je zapisal Tone Pavček v pesmi na temo otrokovih pravic, in prav tema »Naše pravice« je osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 7. do 13. oktobra. Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina bo v tem času ponudilo otrokom in mladim v lokalnem okolju pester program – kulturnih, razvedrilnih in izobraževalnih vsebin. Gostovali bomo po vrtcih, osnovnih šolah, prireditve bomo gostili tudi v ajdovski Hiši mladih. Organizirali bomo že tradicionalni ex tempore v Piranu, literarne delavnice, srečanja z literarnimi ustvarjalci, izobraževanje za mlade parlamentarce in še marsikaj. V letu 2019 obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, 20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov. Naša krovna organizacija – Zveza prijateljev mladine Slovenije ob tej priložnosti za vse mlade do 18 leta razpisuje likovni natečaj »Naše pravice«, najbolj prepričljiva likovna dela bodo namenili za koledar ZPMS za leto 2020.

September je bil v znamenju izobraževanj, 4. septembra 2019 smo v Hiši mladih gostili 27 mentorjev Otroških parlamentov s celotne primorske regije. Mentorji so pridobivali nova znanja in izkušnje s področja karierne orientacije, osebnega modela razvoja, dejavnikov poklicne izbire in primerov delavnic za učence. Dogodek smo organizirali v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki je teden prej priredila uvodno izobraževanje za mentorje OP vseh slovenskih šol na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Mladi parlamentarce v letošnjem letu zanima, kakšna bo njihova poklicna prihodnost, ki se pričenja že sedaj, ko si nabirajo znanja v šolskih klopeh. Svoja mnenja bodo v prihodnjih mesecih skupaj z mentorji oblikovali na šolskih otroških parlamentih, skupno srečanje pa bo potekalo na medobčinskem otroškem parlamentu naslednje leto.

Nova znanja smo pridobivali tudi na delavnicah na Zavodu Movit v Ljubljani, na temo neformalnega učenja in učne dimenzije v projektih Evropske solidarnostne enote. V teh dneh pripravljamo razpisno dokumentacijo za gostovanje prostovoljca s Portugalske. Če bo naš projekt dovolj prepričljiv, bo v Ajdovščino v januarju prišel novi evropski prostovoljec. Konec meseca se bo naša predstavnica udeležila spopolnjevanja za mentorje študijskih krožkov v Ljubljani na temo kompetenc mentorja pri neformalnem izobraževanju odraslih. Svetovalke na TOM telefonu – svetovalnemu telefonu za otroke in mladostnike se bodo udeležile supervizije v Idriji. Veseli smo, da se bo mladi prostovoljec udeležil uvodnega izobraževanja v Ljubljani in uvajanja za svetovalno delo na TOM telefonu.

Aktivnosti in poslanstvo našega društva vam bomo predstavili tudi na letošnji InCastri – dnevu ajdovske industrije in podjetništva, v petek, 27. 9. 2019 v dopoldanskih urah na ajdovskem letališču. Obiščite nas na stojnici, kjer bo potekal zanimiv program s srečelovom. Dogajanje na našem društvu pa lahko spremljate tudi na Facebook strani »Mdpm Ajdovščina«.

Urška Brežnjak

Oglejte si tudi