Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Srečanje Severnoprimorskih gasilcev na Sveti Gori

Že dvanajsto leto zapored, smo se Severnoprimorski gasilci ob godu Sv. Florijana srečali na Sveti Gori. Pobuda in ideja, da se bi tudi gasilci iz zahodnega dela države srečevali ob praznovanju našega zavetnika, se je porodila v prostovoljnem gasilskem društvu Col, katerega aktiven član in pobudnik je tudi vojaški kurat g. Milan Pregelj.

Sedaj že peto leto to enkratno srečanje organizira GZ Ajdovščina, letos v sodelovanju z GZ Goriške. V baziliki na Sveti gori nas vsako leto z odprtimi rokami sprejmejo frančiškani, mašno daritev pa darujeta oba koprska škofa tako Jurij Bizjak kot Metod Pirih.

Tudi letos se nas je zbralo veliko gasilcev in gasilk, s svojo prisotnostjo je dal dogodku poseben pomen s svojim obiskom predsednik GZ Slovenije g. Janko Cerkvenik. Že drugo leto zapored pa so se našega srečanja udeležili tudi kolegi gasilci iz sosednjega Beljaka. Med nami je bil tudi g. Viktor Kavčič, častni predsednik GZ Tolmin in prejemnik kipca Matevža Haceta. V njegovi knjigi: Zgodbe o sv. Florijanu je g. Kavčič lepo napisal vse o zgodovini zavetnika sv. Florijana in o češčenju le tega. Tudi po njegovi zaslugi in vztrajnosti, je sv. Florijan uradno postal zavetnik nas gasilcev. Po končanem obredu, je škof Jurij Bizjak blagoslovil gasilska vozila in vse prisotne. Seveda smo na koncu srečanje nadaljevali ob bogati pogostitvi in kozarčku, ter v prijetnem druženju sklenili dvanajsto  srečanje severnoprimorskih gasilcev in gasilk.

 

Kristjan Polanc 

Poveljnik GZ Ajdovščina

Oglejte si tudi