Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Povratek gorsko hitrostnih dirk na Vipavsko

Nemalo kdo se še spominja leta 2012 in s tem v zadnjem obdobju edine gorsko hitrostne dirke na našem območju, takrat na cesti med Ajdovščino in Colom. Sledilo je krajše zatišje in po veliki želji in trudu je štiri leta pozneje klubu AK Ajdovščina motorsportu uspelo obuditi reli. Kljub slednji 'zmagi' je ostala prisotna tudi misel o tem, kje in kako bi lahko obudili tudi gorsko dirko.

Vsak od nas se je že kdaj peljal po stari cesti čez Rebrnice. Med poskakovanjem čez luknjasto površino, hitre ovinke in atraktivni odsek pa si je drznil pomisliti, kako bi bila ta steza lahko zabavna, če bi se menjala njena podlaga. In v zadnjih letih se je mnogim uresničila želja, saj so naše Rebrnice, cesta med Podnanosom in Razdrtim, dobile novo podobo. Ob tem smo si pa tudi mi, v klubu AK Ajdovščina motorsport dovolili sanjati. Že pred koncem del na odseku so se na sestankih slišale ideje o tem, kako bi bilo všečno predihati 'konjušnico' naših dirkalnikov na dotični cesti. Po več sestankih, debatah, načrtih, prevoženih kilometrih, prebranih pravilnikih, zelenih lučeh ključnih oseb, nam je le uspelo. In tako 10 let pozneje, ponovno v domače, vipavske konce vabimo na ogled malce drugačnega dirkaškega spektakla, kot ste ga vajeni z relijev.

V soboto in nedeljo 1. in 2. 10. 2022 se bo tako 1. GHD ŠRAML Podnanos, ki šteje za državno prvenstvo Slovenije v gorsko hitrostnem avtomobilizmu. Ob domačih dirkačih se napoveduje tudi nabor tujih tekmovalcev. Za razliko od relija, na katerega smo na našem območju bolj navajeni, se nam bodo predstavili tudi drugi tipi dirkalnikov - tudi prototipi in formule. Več podatkov o vozilih na štartni listi je dosegljivih na spletni strani: ghdpodnanos.si – rubrika LISTA PRIJAV.

Urnik voženj:
SOBOTA:
13:00 1. Uradni trening
2. Uradni trening - 1 h po 1. uradnem treningu.
NEDELJA:
09:00 3. Uradni trening
11:30 Svečana otvoritev

12:00 1. Dirka
2. Dirka - 1 uro po koncu 1. dirke

Mesto starta: ob koncu naselja Podnanos na 217 m nad morjem.
Cilj proge: 4,7 km višje, proti Razdrtemu, na nadmorski višini 480 m.
Za lažje doseganje atraktivnih točk za gledalce bo poskrbljeno tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom. En avtobus bo med vožnjami vozil s strani Razdrtega, drugi pa iz smeri Podnanosa.
V času pred/med/po vožnjah bo možen tudi ogled dirkalnikov v servisni coni v Podnanosu.
Več podatkov za gledalce dosegljivih na: ghdpodnanos.si– rubrika GLEDALCI.

V soboto dirkaškemu dnevu sledi zabava z živo glasbo – gostujoča skupina Calypso, s pričetkom ob 20:00.

Vabljeni vsi avtomobilski in adrenalinski navdušenci in bodite del rojstva naše gorsko hitrostne zgodbe.

 

Oglejte si tudi