Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Kolesarska dirka Po Sloveniji, etapni cilj v Ajdovščini

V petdnevni kolesarski dirki Po Sloveniji bo Ajdovščina odigrala pomembno vlogo, saj bo gostila cilj 4. etape (na Goriški cesti pri avtobusni postaji). To bo na soboto, 22. junija. Udeležba bo kakovostna, saj je prijavljenih kar pet ekip svetovne serije UCI World Tour. Sicer bo ekip kar 18 z več kot 125 kolesarji.
Dirke že dolgo niso več samo športni dogodek, pač pa tudi priložnost za promocijo države. S tem, ko etapa dirke poteka skozi našo občino, se poveča tudi pojavnost Vipavske doline kot turistične destinacije, saj bosta dirko v živo prenašala Eurosport 1 in RTV Slovenija. Posebnost so posnetki iz helikopterja, delno pripravljeni že vnaprej. Občina Ajdovščina bo zastopana s štirimi znamenitostmi.

'Ajdovska' etapa bo dolga 154 km, začela se bo v Novi Gorici, pot bo kolono vodila v Brda in potem čez Kras v Vipavsko dolino. Kolesarji bodo v Ajdovščini dvakrat, saj se bodo po prihodu iz Vipave povzpeli na Predmejo, ki bo hkrati najvišja točka letošnje slovenske pentlje. Poznavalci ocenjujejo, da bo etapa selektivna, dobri hribolazci bi si lahko do gorskega cilja na Predmeji nabrali konkretno prednost in jo ohraniti na spustu s Cola ter potem še v zadnji etapi s ciljem v Novem mestu. Torej bo ciljna črta na Goriški cesti morebiti že nakazala končnega zmagovalca dirke. Najhitrejši naj bi v Ajdovščino zapeljali nekaj minut pred 15. uro.

Organizacija tako velike prireditve je velik zalogaj, sploh na etapnih ciljih, ki zahtevajo močno logistično podporo in nenazadnje tudi prostorske možnosti za vse nastopajoče in spremstvo. Za postavitev ciljne arene bodo potrebovali več časa, zato bo Goriška cesta v tem delu zaprta za ves promet že od jutra. Občina bo zagotovila tudi prostore za tiskovno središče in doping kontrolo.

Še ena zanimivost – vse občine, kjer bodo tako starti kot cilji letošnjih etap, se bodo potegovale za pokal NAJ gostitelja. Eden od kriterijev je tudi število gledalcev. Po zgledu največjih dirk bodo gledalci dobili promocijske materiale, kar izdatno popestri neposreden televizijski prenos. Gre za dobro priložnost dodatne promocije naše destinacije kot tudi sponzorjev in partnerjev dirke.

Oglejte si tudi