Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Aktivna jesen

»Uči se od drevesa!« pravi indijska pesem. »Drevo prenaša vso sončno vročino in daje bitjem svežino sence.«

Pri mladinskem odseku Planinskega društva Ajdovščina se trudimo čimveč mladih planincev popeljati v naravo, med drevesa in hribe. Želeli bi, da bi ob gibanju, hoji, druženju in aktivnostih v naravi začutili povezanost z njo. V tem šolskem letu smo izvedli že tri zares lepe pohode, za katere izpeljavo gre pohvala mladinskima mentoricama Vesni Furlan in Marti Benko ter organizatorju in vodniku PZS Mirku Sobanu.

Oktobra smo sončno in barvito soboto izkoristili za pohod na Kršičevec nad Pivko. Vrh z lepim razglediščem je osvojilo kar 130 mladih planincev in njihovih staršev. Lepo vreme nam je ponudilo pogled na Vremščico, italijanske Dolomite, Nanos, Julijske Alpe ter del Kamniško Savinjskih Alp.
Novembrsko soboto  smo se pred vipavsko burjo umaknili na Škabrijel,
646 metrov visok hrib nad Novo Gorico. Povzpeli smo se na razgledni stolp in uživali v čudovitem razgledu na oddaljene gore. Tudi tokrat je bila skupina zelo številna, bilo nas je okrog 120.
December smo začeli z Miklavževim nočnim pohodom. Nekaj manj kot 200 ljubiteljev narave se je v petek 1. decembra pozno popoldne zbralo pri lovski koči nad Gojačami. Od tu smo se v strnjeni koloni lučk ob soju polne lune podali po kolovozni planinski poti in po dobri uri hoje prispeli do planote pod Čavnom, kjer stoji obnovljena cerkvica svetega Pavla. Tam nas je z dobrotami in vročim čajem pričakal sam sv. Miklavž. Po klepetu, druženju in seveda fotografiranju z dobrim možem, smo se po krožni poti spustili nazaj v dolino.
Veseli smo množične udeležbe na naših pohodih in že komaj čakamo pomladi, ko nas čakajo trije novi cilji: sv. Socerb nad Podrago, Slivnica in pohod po slovenskem Primorju .

Veseli bomo, če se nam pridružite.

Marta Benko, mentorica planinskih skupin

Foto: Marjana Soban

Oglejte si tudi