Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Življenje je dar

Drugi teden v oktobru smo v šolah in vrtcih praznovali teden otroka, letos  pod naslovom Moje pravice. Z otroki skupine Modre pike iz vrtca na Ribniku smo se pogovarjali o pravici do življenja in sreče ter se glede na prevladujoče ideje otrok odločili, da se še posebej posvetimo življenjskemu ciklu živih bitij. V sklopu tega so otroci opazovali rast rastlin od semena, posajenega v zemljo, do odrasle rastline, spoznavali pa smo tudi razvoj živali. Največjo pozornost pa smo namenili življenju človeka: od rojstva in otroštva, preko mladosti v odraslo dobo, ki pa prinese zrela leta in starost. Ker so pri delu s predšolskimi otroki pomembne izkušnje, smo jim omogočili srečanja z vsemi starostnimi skupinami in sodelovali tako s starši otrok kot z različnimi ustanovami v občini Ajdovščina.
Življenje, ki se začne v maminem trebuhu in nato z rojstvom, je otrokom približala mama z dojenčkom. Predstavila jim je vlogo mame pri negi in skrbi za dojenčka. Otroci so se nato skozi igro tudi sami preizkusili v vlogi skrbnih staršev. Sledilo je obdobje otroštva, ki smo ga popestrili z obiskom prvošolcev na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in skupaj z njimi preživeli dopoldan v šolskih klopeh. Za sodelovanje z mladimi smo izkoristili bližino SŠ Veno Pilon Ajdovščina ter obiskali dijake drugega letnika srednje vzgojiteljske šole. Ob umetniških dejavnostih so se veliko naučili tako dijaki kot otroci. Odraslo dobo so otrokom najlažje predstavili kar njihovi starši: nastala je cela paleta različnih poklicev in dela, ki ga vsakodnevno opravljajo. Aktivno vključeni v naše delo pa so bili tudi stari starši otrok, s katerimi smo telovadili v sklopu simbioze giba v izvedbi Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ajdovščina. Sledilo je še zadnje življenjsko obdobje, ki smo ga otrokom približali z obiskom starejših občanov v DSO Ajdovščina. Zanje so otroci pripravili krajši nastop, starejši občani pa so otrokom omogočili skupno druženje in igranje v žoga bendu. Zaključek življenja smo navezali na prihajajoče praznike ob dnevu mrtvih ter se s pravljicami in obiskom pokopališča dotaknili tudi teme smrti. 

Otrokom smo podarili izkušnjo, da je življenje nekaj res dragocenega in je čisto vsako življenjsko obdobje lahko lepo, če le sodelujemo med sabo in si pomagamo. 

 

Klavdija Mikuš

Oglejte si tudi