Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Na mladih čist svet stoji

V Otroškem vrtcu Ajdovščina, enoti Vipavski Križ, sva vzgojiteljici Suzana Bajc in Sara Krapež zasnovali tematski sklop, katerega glavni namen je bil osveščanje otrok o pomenu ločevanja odpadkov, skrbi za čisto okolje in recikliranju.

Vzgojiteljici sva mnenja, da je za vsa načela in vrednote, ki jih želimo privzgojiti otroku, pomembno, da jih le-ti začnejo spoznavati že v predšolskem obdobju. Otroke učimo samostojnosti, primernega obnašanja v družbi, skrbi zase. Pomembna pa je skrb tudi za naše okolje. Tukaj delujemo po načelu sistematičnosti in postopnosti, kar pomeni, da otroci spoznavajo že znane vsebine, ki nato privedejo do novih in neznanih vsebin. Dom, domači kraj in širše svet. Čez dejavnosti nas je vodil knjižni junak 'Eko Zmajček', s knjigo z istim naslovom, ki pripoveduje o onesnaženem gozdu, ki ga bodo živali očistile, odpadke pa razvrstile v primerne zabojnike.

Otroci so že skozi pravljico spoznavali, katere vrste odpadkov ločujemo, njihovo sestavo, značilne barve zabojnikov z odpadki. Spoznavali so nove pojme, kot so ločevanje odpadkov, čistilna akcija, recikliranje, ekološki otok. Vzgojiteljici sva narisali enostaven zemljevid domačega kraja, ki sva ga otrokom predali v imenu Eko Zmajčka, ki ga je zanimalo, kje mi odlagamo smeti. Odpravili smo se na sprehod po Vipavskem Križu in s pomočjo zemljevida odkrivali, kje vse se nahajajo smetnjaki. Otroci so se orientirali po prostoru in s tem krepili tudi matematične veščine. Vse skupaj smo dokumentirali s fotografijami in nato v igralnici na zemljevidu pobarvali smetnjake z ustreznimi barvami. Imeli smo dejavnost razvrščanja sličic odpadkov v primerne zabojnike ter čista in onesnažena Zemlja, kjer so otroci razvrščali sličice čiste in onesnažene narave in razna dejanja, ki pripomorejo k skrbi za čisto okolje ter varčevanje z energijo in obratno. Ogledali smo si kar nekaj video vsebin, da sva otrokom lažje predstavili določene pojme in ravnanja z odpadki.

Organizirali smo čistilno akcijo okolice vrtca in očistili naravo. Kot zaključek tematskega sklopa smo spoznavali recikliranje. Ustvarjali smo drevesa iz odpadnih materialov, da smo si pričarali čist in neonesnažen gozd. Lotili smo se tudi izdelave papirja s pomočjo doma narejenih sit. Otroci, stari od 3. do 4. leta, so skozi vse dejavnosti uživali in z velikim veseljem sodelovali. Pripravili sva delovne liste, kjer je bilo moč opaziti, da so si veliko zapomnili in da znajo znanje med seboj povezovati. Otroci so spoznavali, da na njihovo zdravje vpliva okolje in oni sami; spoznavali so družbeno odgovornost pri ravnanju z odpadki, vpliv na okolje in varno in zdravo življenje. Zelo sva ponosni na otroke iz skupine Zvezdice in njihovo zagnanost in pripravljenost k sodelovanju.

Suzana Bajc

Oglejte si tudi