Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

100 ur astronomije

11. januarja je na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici v Ajdovščini potekal astronomski večer ob mednarodnem projektu 100 ur astronomije.
Naša sodelavka prof. dr. Andreja Gomboc je pripravila zanimivo predavanje z naslovom “Kaj so vedeli o vesolju pred 100 leti in kaj vemo danes?".
V okviru predavanja smo spoznali zgodovino astronomije: od pradavnine in prvih koledarjev, mimo antičnih grških astronomov, ki so (med drugim) že vedeli, da je Zemlja okrogla, spoznanja, da je Sonce v središču Osončja, pa vse do leta 1919, ko je bila ustanovljena Mednarodna astronomska zveza. Nato smo nekaj več časa namenili razvoju v zadnjih 100 letih. Izvedeli smo kako so astronomi ugotovili, da naša galaksija še zdaleč ni edina v vesolju, kako veliko je vesolje, kako je nastalo, iz česa je, kakšna prihodnost ga čaka, kje dobivajo zvezde energijo, da svetijo, kako nastanejo in kako umirajo idr.
Seveda ni šlo brez omembe sodobnih opazovalnih naprav, od teleskopov in satelitov do detektorjev kozmičnih delcev, nevtrinov in gravitacijskih valov. Po kopici vprašanj, ki so sledila, nam je Astronomsko društvo Nanos prikazalo astronomska opazovanja na daljavo - v živo smo se namreč povezali z njihovim observatorijem na Otlici.

V mrzlem večeru smo poiskali ozvezdje Orion, Zimski šesterokotnik in si s teleskopi ogledali Luno, Mars, nekaj zvezdnih kopic in meglic.

Ob koncu večera je sledil še ogled razstave "Astronomija skozi čas", ki so jo pripravili člani astronomskega krožka Društva MOST – Univerza za tretje življensko obdobje Ajdovščina. Razstavo si lahko ogledate do konca meseca.

Andreja Leban, Stiki z javnostmi, Univerza v Novi Gorici


 

Oglejte si tudi