Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

'Sivka' kot študijski krožek

Na Ljudski univerzi Ajdovščina začenjamo nov študijski krožek 'Sivka', ki ga bomo izvajali v Podragi pod mentorstvom Nataše Mohorčič.

Nataša Mohorčič je ljubiteljica narave v pravem pomenu besede. Zase  pravi, da je že kot otrok lahko ure in ure sedela na travniku in opazovala rastline in živali. Ta ljubezen do narave je ni nikoli zapustila. Eno največjih želja je uresničila z vpisom na biotehniško fakulteto, kjer zaključuje študij zootehnike. Na predavanjih botanike se je  Nataša še močneje navdušila nad rastlinami, posebno so jo pritegnila zelišča. Doma si je najprej uredila manjši zeliščni vrtiček, ker pa je kmalu zmanjkalo prostora, je najela še manjšo njivo. Doma pridelajo večino zelenjave in zelišč, redijo prašiče, kokoši, prepelice in čebele. Sama izdeluje različne likerje, čaje, sirupe, razne izdelke iz medu, mila, čistila, parfume in kreme …

Svoje znanje vseskozi nadgrajuje. Letos je uspešno zaključila program Zeliščar in si pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK Zeliščar. Pravi, da se drži vsem znanega reka: »Znanja ti ne more nihče vzeti.«

Letos je postavljena pred nov izziv, ko prevzema mentorsko vlogo v novem študijskem krožku, kjer bo svoje znanje delila z drugimi.

Potek krožka si je mentorica zamislila takole: »Na naših srečanjih se bomo najprej spoznali med seboj, potem pa skupno odkrivali čare, ki jih skrivajo zelišča. Samostojno in v skupini bomo raziskovali uporabnost, gojenje in sušenje zelišč, pa še kaj se bo našlo. Na začetku našega druženja si bomo zastavili cilj krožka, se dogovorili o načinu dela in si razdelili naloge za naslednja srečanja. Vsak udeleženec bo s svojim znanjem, radovednostjo in izkušnjami prinesel nekaj pestrosti v našo skupino.«                                                                                                 Decembra, ko je čas za obdarovanja, bodo v krožku izdelovali zeliščno milo, ki je lahko zelo lepo darilo. Spomladi, ko se začne narava prebujati, si bodo ogledali zelišča na zeliščnem vrtu. Mesec junij pa bodo posvetili sivki, ki je zelo priljubljena rastlina. »Takrat se bomo tudi naučili plesti butarice in venčke. Prikazali bomo tudi druge različne izdelke iz sivke. Pričakujemo sproščeno vzdušje,  v katerem se bomo srečali ter spoznali zelišča in njihovo uporabnost od blizu,« dodaja mentorica.

Eva Mermolja

Oglejte si tudi