Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dnevi filma petič

V Ajdovščini so oktobra potekali peti tradicionalni Dnevi filma, projekcije filmov si je ogledalo kar 3.140 otrok. Letošnja tema je bila animirani film.

Kar 2.424 osnovnošolcev od 1. do 4. ter od 5. do 9. razreda iz osnovnih šol z gornje Vipavske doline,  496 dijakov iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina ter 220 otrok iz vrtca si je v prvih dveh tednih oktobra ogledovalo filme, primerne njihovi starosti. Razredna stopnja si je ogledala film Sova in miška, predmetna stopnja animirani film Deček in svet, gimnazijci so imeli na programu dva filma – Družina in Razredni sovražnik, otroci iz vrtca pa so si ogledali film Lisička in druge zgodbe. Kot vsa leta doslej je koordinacija s šolami, izbor filmov in organizacija projekcij delo Osnovne šole Dobravlje, predvsem ravnateljice Mirjam Kalin, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Ajdovščina. Ogledi so bili podprti s predhodnimi pogovori z mladimi, po ogledu pa se o filmih med učnimi urami še vsebinsko pogovarjajo. Poudarjeno je tudi kulturno vedenje med ogledom filmov.

Projekt je začel kot skupna pobuda za filmsko vzgojo mladih ajdovskih osnovnih šol in Zveze kulturnih društev Ajdovščina (ta financira najem filmov za projekcije), ki sta se mu kmalu pridružila še Srednja šola Veno Pilon in Otroški vrtec Ajdovščina. Občni zbor ZKD Ajdovščina je ob obravnavi poročila pozdravil dejstvo, da se je projekt trdno zasidral in podprl njegovo izvajanje tudi vnaprej. Projekt filmske vzgoje na dolgoročni podlagi podpira Občina Ajdovščina.

Artur Lipovž, predsednik ZKD Ajdovščina

 

Oglejte si tudi